Hlavní obsah

Sor opět mučil Linec. Snad nás nevyřadí za nepřiměřenou rychlost, vtipkoval kouč. V závěru se ho nemohl dořvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako před týdnem cupoval obranu Lince, hlavně například obránce Philipp Wiesinger bude mít slávistického útočníka Yiru Sora dlouho v paměti. „Někteří kluci na lavičce říkali, aby nás nevyřadili za nepřiměřenou rychlost,“ smál se kouč červenobílých Jindřich Trpišovský po postupu do čtvrtfinále fotbalové Konferenční ligy. Nigerijská raketa řádila i v osmifinálové odvetě proti rakouskému soupeři. Sor asistencí a gólem pomohl nasměrovat sešívané k postupu, i když ti v St. Pöltenu nakonec prohráli 3:4.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Slávista Alexander Bah (vlevo) se raduje z gólu, na snímku s ním je Yira Sor.

Článek

St. Pölten (od našeho zpravodaje) - V prvním zápase v Edenu bránili hráči Lince Yiru Sora laxně, naivně a působili v konfrontaci s ním neohrabaně. Ztrestal je dvěma góly. V odvetě to nebylo jiné. Nigerijský rychlík se za stavu 1:1 prohnal kolem Wiesingera, kterého cvičil už minulý týden, a naservíroval gól Alexandru Bahovi.

V 62. minutě si pak hodil míč kolem obránců, pláchl jim a neomylně skóroval. V tu chvíli zvyšoval na 3:1, na lavičce červenobílých se všichni smáli a jejich pohledy říkaly: To snad není možné, co se soupeři zase provedl.

„Jsem rádi, že ho máme. Já bych ho chytat nechtěl," oddechl si stoper sešívaných Tomáš Holeš. „Hodně nás trápil. Vyvíjí se dobře, a pokud bude takhle pokračovat, ještě o něm uslyšíme," podotkl uznale záložník Lince Rene Renner.

„To podtrhuji. Je velice rychlý, ale Slavia má i jiné kvality. Snažili jsme se ho eliminovat, ale má dobrý timing a někdy je těžké ho bránit. Ale v rakouské lize máme taky velmi rychlé hráče, známe to," přidal trenér LASKu Andreas Wieland, jehož soubor se vzepjal a utkání nakonec otočil na 4:3, Slavia však doma vyhrála 4:1.

I sám Jirka, jak se Sorovi v Edenu přezdívá, byl spokojený a zároveň pokorný. „Vždycky říkám, že mi kluci hodně pomohli. Nebylo to jednoduché. Snažím se do toho dát všechno a využít každou příležitost. Máme dobrou taktiku. Musím poděkovat trenérskému týmu za to, že mi dal takovou příležitost, díky které jsem teď mohl udělat tuhle gólovou šňůru. Mám ze sebe radost," lebedil si hbitý útočník, jenž v Konferenční lize nasázel na jaře už pět gólů.

Foto: Florian Schroetter, ČTK/AP

James Holland (vpravo) z Lince a Yira Sor ze Slavie.

Sor byl zase cítit, působil výrazně, vyhovoval mu styl utkání, kdy domácí potřebovali střílet góly. „Ale já si myslím, že naším nejlepším hráčem byl Tomáš Holeš. Minule hráli s Aihamem fantasticky, netušil jsem, že se dá hrát ještě lépe," vyzdvihl nejprve slávistický trenér Jindřich Trpišovského precizního stopera.

„Yira hrál skvěle, ukázal velké věci. Zápas mu typologicky vyhovoval, ale i v zhuštěné obraně měl skvělé momenty. Jeho výkony jsou čím dál vyspělejší. Jeho potenciál je neskutečný. Někteří kluci na lavičce říkali, aby nás nevyřadili za nepřiměřenou rychlost," povídal v odlehčeném duchu kouč sešívaných.

Přínos dodává nejen rychlostí a góly, ale i celkovou prací. „Je pro soupeře velmi nebezpečný, ale není jen náběhovým hráčem. Dokáže hrát i zády k bráně," vypíchl Holeš. „Jsem zvědavý, jak to s ním bude dál, jeho výkonnost pořád stoupá," dodal.

Sorův výkon ale měl mouchy. „Na konci jsme se na něj nemohli dořvat. Nebyli jsme schopní mu říct, aby hrál levého záložníka před Standou Teclem, který tam byl snad třikrát sám na dva hráče. Nakonec mu to musel říct Peter Olayinka nějak nigerijsky," líčil Trpišovský.

Ale Sor se zlepšuje a kdoví, jaký kolem něj bude šrumec v létě, pokud bude v rychlém rozkvětu pokračovat. Teď se těší na čtvrtfinále. „Jsem hodně namotivovaný zahrát si proti velkým klubům. Nikoho se nebojím. Když budeme hrát proti Leicesteru nebo AS Řím, jsem připravený," vzkázal odhodlaně.

Reklama