Hlavní obsah

Sparta si pojistila druhé místo! Jablonec remizoval se Slavií, Plzeň vyhrála. Příbram sestupuje

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Sparty si vítězstvím v derby nad Bohemians 2:1 ve 33. kole fotbalové ligy zajistili konečnou druhou příčku v tabulce a předkolo Ligy mistrů. Již jistý mistr Slavia remizovala 1:1 v Jablonci, který zůstane třetí. Čtvrté Slovácko vyhrálo v Českých Budějovicích těsně 1:0, zatímco pátá Plzeň rozstřílela Baník 4:0 a přiblížila se účasti v pohárové Evropě. Šestý Liberec totiž remizoval ve Zlíně 0:0. Jistotu sestupu už má Příbram po porážce s Pardubicemi 0:1. Teplice se tak navzdory porážce v Karviné 0:2 zachránily. Olomouc doma prohrála s Mladou Boleslaví 0:3. A v bitvě dvou nejhorších týmu Brno porazilo Opavu 4:1.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hráči Plzně se radují z gólu proti Ostravě.

Článek
Fotogalerie

Slavia si ve čtvrtek v pohárovém finále zajistila double a v předposledním kole tak mohla nechat odpočívat reprezentanty a další opory. Přesto remízou v Jablonci prodloužila neporazitelnost na 45 zápasů. Sešívané poslal rychle do vedení Lingr, ale záhy srovnal Doležal. Severočeši podruhé za sebou nevyhráli a ztratili naději na druhé místo. Skončí třetí a zahrají si kvalifikaci o Evropskou ligu.

Sparta se rovněž rychle ujala vedení. Na trefu Juliše ale odpověděl Puškáč. Po přestávce však vystřelil hostům výhru Pavelka. Letenští neprohráli už poosmé za sebou. Klokani naopak nenavázali na lednovou výhru na Letné a po 12 kolech nebodovali.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Doležal z Jablonce se raduje z gólu proti Slavii.

Slovácko si díky Daníčkem proměněné penaltě v Českých Budějovicích pojistilo čtvrtou příčku. S domácími fanoušky se loučily klubové legendy - bývalý reprezentační brankář Drobný a obránce Kladrubský. Dynamo podruhé za sebou prohrálo a patří mu 12. příčka.

Plzeň slaví pod koučem Bílkem první výhru, proti Baníku si navíc Viktoriáni doma pěkně zastříleli. Vítězství v lize se dočkali po čtyřech kolech a upevnili si tak pátou příčku zajišťující kvalifikaci o Evropskou konferenční ligu. V posledním kole jí stačí k jejímu udržení získat na hřišti sestupující Opavy bod.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Adam Jánoš z Ostravy a Pavel Bucha z Plzně.

Šestý Liberec totiž uhrál jen bezbrankovou remízu ve Zlíně a v lize počtvrté za sebou nevyhrál. Slovan na Plzeň ztrácí tři body, ale s Viktorií má lepší vzájemnou bilanci. K posunu na páté místo by tak potřeboval v posledním kole porazit Olomouc a zároveň, aby Plzeň prohrála s Opavou. Ševce vedl poprvé doma kouč Jelínek, nicméně Zlín prodloužil sérii bez výhry na deset kol.

Mladá Boleslav potvrdila dobrou formu a v Olomouci vysoko vyhrála. Vítězství jí zajistily trefy Klímy, Drchala a Michala Škody. Sigma v závěru dohrávala bez vyloučeného Fialy. Středočeši vyhráli venku potřetí za sebou. Olomouc počtvrté z posledních pěti ligových utkání nebodovala.

Na jedenácté místo poskočila po výhře nad Teplicemi Karviná, která vyhrála po pěti kolech. Teplice naopak venku podeváté v řadě nevyhrály a zůstaly patnácté. Přesto už mají jistotu záchrany.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Brankář Českých Budějovic Jaroslav Drobný inkasuje gól z penalty v utkání se Slováckem.

Po Brnu a Opavě se totiž třetím sestupujícím definitivně stala Příbram po porážce 0:1 s nováčkem z Pardubic. Zápas rozhodl už ve druhé minutě z penalty Cadu. Příbram sestupuje po třech sezonách a celkově potřetí v historii.

V souboji dvou zbylých sestupujících celků Brno porazilo Opavu jasně 4:1. Zbrojovka doma vyhrála od prosince poprvé a o bod přeskočila Příbram na šestnáctou Příčku. Opava je poslední

Fotbalová Fortuna liga - 33. kolo:
Karviná - Teplice 2:0
Branky: 45. Čmelík, 49. Herc
Příbram - Pardubice 0:1
Branka: 3. Cadu (z pen.)
Jablonec - Slavia 1:1
Branky: 15. Doležal - 6. Lingr
Plzeň - Ostrava 4:0
Branky: 30. Hejda, 51. Brabec, 82. Ondrášek, 88. Ba Loua
České Budějovice - Slovácko 0:1
Branka: 18. Daníček (z pen.)
Olomouc - Mladá Boleslav 0:3
Branka: 17. Klíma, 47. Drchal, 72. Škoda
Bohemians - Sparta 1:2
Branky: 35. Puškáč - 2. Juliš, 61. Pavelka
Brno - Opava 4:1
Branky: 15. Hladík, 21. Hladík, 82. Růsek, 88. Růsek (z pen.) - 75. Helešic
Zlín - Liberec 0:0

Reklama

Související témata: