Hlavní obsah

Veselý: Jsem rád, že sezona končí. Posila přijde z Jablonce, Beran jedná v Polsku

Ne, na tenhle ročník nebude vzpomínat v dobrém. Kouč Jaroslav Veselý před rokem s fotbalisty Bohemians slavil čtvrté místo a postup do pohárové Evropy, v uplynulé sezoně ale mužstvo hrálo pouze skupinu o záchranu a v jejím závěru korunovalo nepřesvědčivé výkony porážkou 0:1 s Pardubicemi. Hrozba sestupu nad Klokany sice reálně nevisela, ale očekávali více. „Jsem rád, že sezona končí. Všichni si od toho odpočineme,“ oddychl si kouč Klokanů a asistent trenéra národního týmu Ivana Haška v jedné osobě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kouč fotbalistů Bohemians 1905 Jaroslav Veselý.

Článek

Veselého za pár týdnů čeká Euro, které začíná 14. června. I tak ale bude moci nabrat síly. „V neděli ráno odlétám na krátkou dovolenou, těším se na ni. Vracím se na reprezentační sraz,“ prozradil kouč Bohemians.

Výsledky týmu v sezoně mu příliš radosti neudělaly. Klokani se v konečné tabulce propadli až na třinácté místo, trápil je hlavně bezzubý útok. Ve 35 utkáních vstřelili pouze 34 branek.

„V porovnání s minulým ročníkem se nám zlepšila defenziva, ale úplně odešla ofenziva. Máme průměr ani ne gól na zápas, přitom se nedá říci, že bychom neměli žádné šance,“ kroutil hlavou Veselý.

Personální změny jsou nevyhnutelné.

„Přichází Dominik Pleštil z Jablonce. Sedí do naší struktury. Je mladý, rychlý, taková první vlaštovka. Řešíme i další posily, ale jednání ještě nejsou dotažená, tak jejich jména nechci zveřejňovat,“ řekl Veselý.

Alespoň ale naznačil, o jakou typologii hráčů se bude jednat.

„Zaprvé je třeba, aby přišla kvalita, nikoliv kvantita. Dva až tři členové základní sestavy, ne rozšíření lavičky. To nám nepomůže. Zajímají nás produktivní hráči dopředu, tam nás tlačí bota. Potřebujeme posily do útoku i někoho kreativního do středu zálohy,“ nastínil kouč Klokanů.

Rušno ale nebude jen na trase směrem do Ďolíčku. O přestupu do zahraničí uvažuje host ze Slavie Michal Beran, jemuž v létě končí v Edenu smlouva. „Jedná v Polsku, může odejít jako volný hráč. Uvidíme, co s ním bude,“ prozradil Veselý.

Drobný středopolař by zmizel dobrovolně. Někteří hráči Bohemians se ale stanou oběťmi radikální čistky.

„Odejde pět až šest hráčů. Někteří už to vědí, jiným to teprve řekneme. Minimálně dva z nich mívali chronické problémy se zraněními. A my potřebujeme odolné hráče, čeká nás náročný podzim. Transfery nám v poslední době moc nevycházely. Kádr je třeba pročistit,“ tuší trenér Bohemians.

Se širokou marodkou bylo obtížné, téměř nemožné se vyrovnat. „V první řadě je třeba, abychom byli zdraví. Poslední dva měsíce jsme dohrávali ve dvanácti, možná třinácti hráčích. Třeba střední záložníci nám zbyli jen dva (Michal Beran a Lukáš Hůlka, pozn. aut.) a měli toho plné zuby ,“ uvědomuje si Veselý.

Do příští sezony má dvě hlavní přání. Trefit ty správné posily a nenaplňovat marodku. Klokani si v té uplynulé často odnášeli šrámy ze soubojů, jimž se i správně nastaveným tréninkovým procesem těžko předchází.

Pak třeba bude možné zopakovat evropský zázrak. Nebo se mu alespoň přiblížit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.