Hlavní obsah

Vyplavali jsme nad hladinu a dýcháme, tvrdí zlínský kouč Vrba před zápasem o všechno v Brně

Díky vítězné trefě Janetzkého tři a půl minuty před koncem zdolali fotbalisté Zlína před svými fandy Ostravu 2:1 a opustili v tabulce poslední sestupové místo, na které se propadlo Brno. V závěrečném utkání v nadstavbové skupině o záchranu jim tak bude v neděli na hřišti Zbrojovky stačit remíza k tomu, aby si vybojovali účast v baráži. "„Jsme teď na pozici, v jakou jsme ještě před dvěma či třemi týdny ani nedoufali. Vyplavali jsme nad hladinu a dýcháme," konstatoval trenér vítězů Pavel Vrba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zlína Pavel Vrba během utkání nadstavby.

Článek

"V Brně budeme hrát o život. Rozhodně tam však nepojedeme s tím, že budeme bránit plichtu. Když se ale budeme proti Zbrojovce prezentovat podobným výkonem jako v Pardubicích či teď proti Baníku, neměla by nám možnost obhájit prvoligovou příslušnost v baráži uniknout," míní před klíčovým utkáním Vrba.

Přitom zápas s Ostravou se pro jeho tým dlouho příliš dobře nevyvíjel. Navíc v souběžně hraných duelech Pardubice i Brno vedly, a tak Ševcům už akutně hrozil pád do druhé ligy. „Já jsem věděl, jak to vypadá v dalších střetnutích. Proto jsme střídáními posílili útočnou fázi dřív, než jsme původně plánovali. Vyplatilo se. Stejně jako v Pardubicích jsme rozhodli o výhře v závěru. Jsem rád, že se nám poslední dobou daří zvládat kritické situace," libuje si zkušený trenér.

Ještě za bezbrankového stavu přečkali fotbalisté z Baťova města na konci úvodní půlhodiny pokutový kop, který Almásimu vystihl brankář Dostál. Sudí Szikszay ho nařídil až po intervenci videorozhodčí Adámkové. Ve druhé půli se naopak dožadovali penalty domácí, avšak VAR byl proti. „Že nám zase nepřál? Asi to rozhodli správně," říkal Vrba ironicky. „Nebudu to komentovat, už jsem to měl jednou za padesát tisíc korun," usmál se trpce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Jana Adámková.

Zatímco o víkendu v Pardubicích vystřelil Zlínu tři body v závěru Fantiš, v duelu s Baníkem se prosadil na konci hlavou další netradiční střelec Janetzký. „Jsou to kluci, kteří toho mají v klubu dost odehráno. Ukazují charakter. Dělají všechno pro to, aby Zlín z ligy nespadl," cení si Vrba.

Pochválil i obvyklého středopolaře Didibu, který vzhledem k absencím zraněného Procházky a vykartovaného Koláře zaskočil na stoperském postu a podal velmi dobrý výkon. „Uvažoval jsem, že z kraje obrany přesunu do středu Cedidlu. S nápadem, aby tam nastoupil Didiba, přišli moji asistenti, kteří kluky znají víc. Věděli, že už stopera v minulosti hrál. Zvládl to skvěle," měl kouč radost.

Reklama