Hlavní obsah

Belaid chtěl zpátky do Česka. Někdejší slávistickou hvězdu doporučil do Jihlavy bývalý brankář Zlámal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stojí za nedávným návratem někdejšího fotbalisty Slavie Tijaniho Belaida na tuzemské trávníky. Bývalý brankář Zdeněk Zlámal, který po skončení profesionální kariéry pracuje pro nizozemskou agenturu Soccer Solutions, doporučil v současnosti čtyřiatřicetiletého tuniského záložníka do druholigové Jihlavy.

Foto: fcvysocina.cz

Podepsáno! Sportovní ředitel jihlavského klubu Lukáš Vaculík a Tijani Belaid.

Článek

„S Tijani Belaidem jsme byli v sezoně 2009/10 spoluhráči ve Slavii. Já měl k zahraničním fotbalistům vždycky blízko, a tak jsme se docela skamarádili. Na začátku letošního roku mi napsal, že by rád zase působil v Česku. Odpověděl jsem, že se mu pokusím nějaký klub najít. Oslovil jsem jich několik. Zájem projevili v Jihlavě, kde se dobře znám s tamním šéfem Lukášem Vaculíkem, koučem Kameníkem i jeho asistentem Joslem. Byli překvapení, ujišťovali se, zda jde skutečně o bývalého slávistu. Sešli se, a plácli si," přiblížil Zlámal, jak se hráč, který se Slavií vybojoval dva mistrovské tituly, dostal na Vysočinu.

Podle Belaida proběhla jednání s jihlavským vedením naprosto bezproblémově. „Domluvili jsme se docela rychle. Jihlava je takovým rodinným klubem, a to mně vyhovuje. Jsem moc rád, že jsem zpátky v Česku, kde jsem v minulosti prožil nejlepší a nejdelší část kariéry," uvedl pro ČT Sport.

Foto: fcvysocina.cz

Tijani Belaid v akci.

Někdejší slávistická hvězda strávila v Edenu v letech 2007 - 2010 tři a půl sezony. „Bylo to pro mě skvělé období. V dresu pražského celku jsem si zahrál Ligu mistrů i Evropskou ligu. Hraje na nejkrásnějším stadionu v Česku. Má fantastické fanoušky, s nimiž jsem měl velmi dobré vztahy. Dodnes mě pojí se Slavií silné pouto. Její důležité zápasy i teď bedlivě sleduju," prozradil Belaid, který má na kontě devatenáct utkání za národní tým Tuniska, v nichž třikrát skóroval.

Jeho další fotbalová angažmá byla většinou podstatně kratší než působení v českém hlavním městě. Dosud v kariéře nastoupil za devatenáct evropských, asijských a afrických mužstev ze tří kontinentů. Oblékal mj. dres Interu Milán, PSV Eindhoven, Hull City, Unionu Berlín, kyperského Apoelu či bulharského Lokomotivu Plovdiv. Naposledy působil v bahrajnském mužstvu Al-Muharraq. „Baví mě poznávat nové destinace a sbírat nové zkušenosti," vysvětlil.

V zimě se vrátil do Česka. Na Vysočině podepsal smlouvu do konce této sezony. Kromě toho, že jako střídající hráč vypomáhá Jihlavě v druholigových zápasech přímo na hřišti, plní roli i jakéhosi mentora mladších spoluhráčů. „Tijani má zkušeností na rozdávání," připomíná Zlámal. Belaid souhlasí. „Jihlavští kluci mě přijali skvěle. Mladým samozřejmě rád kdykoliv poradím nebo i jakkoliv jinak pomůžu. V Jihlavě se mi líbí, byť to není velké město. Je tady ale všechno, co potřebuju k životu. Třeba zůstanu déle než jen do léta," usmívá se.

Zlámala těší, že je jeho někdejší slávistický parťák na Vysočině šťastný. „Je to výborný kluk, a tak jsem i za něj hrozně rád, že jsem mu mohl pomoct. Myslím, že je spokojený on i Jihlava. Já díky němu teď tamní fotbalisty sleduju mnohem víc než dřív. Když po Tijaniho trestňáku vstřelili Jihlavští minulý týden v závěru druholigové dohrávky s Ústím nad Labem vítězný gól, zahřálo mě to u srdíčka," svěřil se Zlámal, který v minulosti nastupoval kromě Slavie mj. i za Bohemians, Olomouc, Liberec či Zlín. Působil také v italském Bari a naposledy oblékal dres skotského týmu Heart of Midlothian.

Je přesvědčený, že Belaid nemá problém s tím, že v Jihlavě prozatím naskakuje do mistrovských zápasů v roli střídajícího žolíka. „Má už svůj věk. Určitě to věděl dopředu. Na všem byl s vedením a trenéry předem domluvený, nikdo mu v Jihlavě nemazal med kolem pusy. Svojí brilantní technikou může i v závěrech zápasů mužstvu výrazně pomoct, což už proti Ústí prokázal," tvrdí Zlámal.

Reklama

Související témata: