Hlavní obsah

Disciplinárka vynesla za korupci exemplární, mnohaleté tresty

PRAHA

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu vynesla nejvyšší tresty ve své historii za sázení fotbalistů na vlastní utkání. Za prokázané ovlivňování výsledku jarního zápasu druhé ligy mezi Bystrcí a Vítkovicemi nesmí ve všech oficiálních soutěžích působit bystrčtí hráči Zdeněk Houšť rekordních sedm let, Aleš Schuster šest a Tomáš Mrázek čtyři roky.

Článek

Navíc bývalý trenér Bystrce Tibor Duda nesmí funkci vykonávat dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal někdejší kouč a šéf brněnské pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko. Tresty začnou platit od pátku, dotyční se mohou do sedmi dnů proti verdiktu disciplinárky odvolat.

Důvodem vysokých trestů tak není původní verze šéfa Dosty Bystrc Romana Procházky, který tvrdil, že některým jeho hráčům bylo nabídnuto z vítkovické strany 80 tisíc korun, nýbrž sázky na inkriminovaný zápas. "Nabídka z vítkovické strany nebyla prokázána, šlo tam vyloženě o sázení. Přestože jeden z odposlechů odkazoval na vysokého funkcionáře Vítkovic, absolutní souvislost tam není. Hráči si vsadili na vlastní zápas a takové my ve fotbale nechceme," řekl novinářům šéf komise Alexander Károlyi.

Odposlechy komise nemohla zveřejnit

Disciplinárka měla k dispozici kompletní vyšetřovací spis a také odposlechy. "Věnovali jsme tomu velkou pozornost, celkem dvanáct zasedání. Jsme si jisti, že se hráči disciplinárně provinili. Všechny materiály jsme vyhodnotili a jednoznačně dospěli k názoru, že šlo o korupční jednání," tvrdil Károlyi.

Tresty jsou podle něj odpovídající. "V profesionálních soutěžích je to první prokázané ovlivňování výsledku ze strany hráčů, kteří v něm hrají. V debatách o korupci to bylo vždy to nejhorší, co mohlo být. I proto jsou ty tresty tak vysoké," vysvětloval šéf disciplinárky.

Kvůli tomu, že příští týden jde celá kauza k soudu, nemohla komise zveřejnit odposlechy. "Jeden z těch tří hráčů říká tomu jinému, že vsadil dvacku a vydělal 58," prozradil přesto Károlyi. Hlavní osou celé kauzy prý byla dvojice Houšť - Benko, kteří také dostali nejtvrdší tresty. "Byla to realizace toho, co nabídl pan Benko. Ten prostřednictvím Mrázka předal úplatek," pokračoval Károlyi.

Bystrcké hráče prý kontaktoval Duda, nejprve oslovil Houště, aby společně ovlivnili zápas. "Houšť kontaktoval spoluhráče Mrázka a Schustera a absolvoval schůzky s Benkem a Dudou," přiblížil novinářům Károlyi. Schuster s nabídkou souhlasil a Mrázek celou částku přebral ve večerních hodinách od Benka. Mohlo se prý jednat o více než 80 tisíc, jak uváděl Procházka. "Údajně měla být ta částka vyšší, ale v žádných spisech není specifikovaná."

Tresty by mohly platit i pro celý svět

Hráčům hrozilo zastavení činnosti až na 15 let. "Takový trest by připadal v úvahu při opakovaném provinění nebo pokud by vsazené částky byly mimořádně vysoké," uvedl Károlyi. Přesto se jedná o nejvyšší tresty v historii disciplinární komise, dříve postihy nemohly být tvrdší, protože na současnou úroveň se sazby upravovaly před dvěma lety.

Všech pět potrestaných nesmí vykonávat ani funkci trenéra nebo manažera, ČMFS prý také požádá FIFA, aby byl trest rozšířen do všech členských zemí. Dnešního zasedání se z pozvaných obviněných zúčastnili jen Houšť a Schuster. Oba neskrývali rozčarování. "Jsou to naprosto směšné tresty, soud ukáže pravdu. Jsou to šašci," komentoval rozhodnutí Houšť, který se hodlá odvolat. Schuster se odmítl vyjádřit.

Hlavní postava v celé kauze Benko se nejprve z jednoho zasedání komise písemně omluvil, poté přestal komunikovat úplně. Shodou okolností před nedávnem opustil pozici šéfa brněnské pobočky Tipsportu. Tato sázková kancelář byla také jedinou, která podezřelý zápas ponechala v nabídce, přestože konkurence ho stahovala.

Výsledek utkání zůstane v platnosti

Celou kauzu rozpoutal podivný průběh zápasu 29. kola minulého ročníku druhé ligy, v němž potřeboval brněnský celek porazit přímého konkurenta v boji o udržení Vítkovice. Domácí tým vedl v poločase 2:0, ale během druhého dějství si nechal dát čtyři branky, čímž definitivně zpečetil svůj sestup.

Šéf Dosty Bystrc Roman Procházka poté na červnové disciplinárce vystoupil s tvrzením, že některým jeho hráčům byl z vítkovické strany před utkáním nabídnut úplatek ve výši 80 tisíc korun. Údajně ho o tom měl informovat obránce Zdeněk Houšť, který to však odmítl a tvrdil, že Procházka lže.

Disciplinární komise předvolala zainteresované včetně trenéra Odlřicha Machaly, ale všichni opakovaně odmítali, že by byli před zápasem z vítkovické strany ovlivňováni, jak tvrdí Procházka.

Vyšetřovatelé už v srpnu obvinili Mrázka, Schustera, Houště, Dudu a Benka z korupčního jednání a zahájili proti nim trestní stíhání. Už 11. prosince je na programu první soudní líčení. Ke kauze se v létě písemně vyjádřili další hráči Ivo Michal a Pavel Krejčíř, kteří nebyli potrestáni.

Podle Károlyiho zůstane výsledek utkání dosažený na hřišti nejspíš v platnosti. "My jsme rozhodli o trestech za ovlivňování, ne ovlivnění. Je v podstatě nemožné prokázat, že třeba soupeř byl úmyslně pomalejší, že brankář záměrně špatně vyběhl. Jednoznačně nejde úmysl prakticky prokázat," dodal Károlyi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články