Hlavní obsah

Rada nesmí tři zápasy na lavičku, Hradec Králové se bude zodpovídat za rasistické projevy fanoušků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Disciplinární komise uložila trest zákazu výkonu všech funkcí na 3 soutěžní utkání a peněžitou pokutu ve výši 30 tisíc korun hlavnímu trenérovi fotbalové Dukly Praha Petru Radovi za vyloučení v utkání 11. kola druhé ligy proti MFK Chrudim. Disciplinárka také zahájila řízení s FC Hradec Králové za rasistické projevy fanoušků na adresu hráče hostů v utkání 11. kola Fortuna ligy proti FK Teplice.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Dukly Praha Petr Rada během přátelského utkání se Spartou Praha.

Článek

Bouřlivák z Julisky se zase rozpálil. V sobotním utkání v Chrudimi kouč pražské Dukly vyfasoval červenou kartu poté, co sudího Všetečku zasypal sérií drsných urážek a musel z lavičky. Tým z hlavního města pak prohrál 1:2.

Podle zápisu o utkání byl Petr Rada vyloučen za použití pohoršujících, urážlivých nebo ponižujících výroků nebo gest.

„Až tě potkám, tak ti naflákám, ty už jsi toho v lize zkurvil dost. Já si to zjistím, kde bydlíš! Ty to víš, že na tebe mám pifku!" uvedl sudí do zápisu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Abdallah Gning z Teplic a Jakub Kučera z Hradce Králové.

Sledovaný je případ rasistických projevů na adresu teplického hráče Abdallaha Gninga v utkání 11. kola Fortuna ligy ze strany dosud neznámých osob z řad příznivců FC Hradec Králové na stadionu v Mladé Boleslavi.

„Gratulace Hradci k výhře, ale takovou míru rasismu jsem na stadionu dlouho nezažil. Nadávky typu negře, čmoude, běž jíst banány na zápase, kde je cca 500 lidí, vše je vidět a slyšet i ze hřiště... Klub či pořadatel nic neřeší. Ostudný," kritizoval teplický záložník Tomáš Kučera na svém twitterovém profilu.

Jeho verzi na sociálních sítích potvrdili další lidé, kteří byli na stadionu přítomni.

Hlavní rozhodčí Ladislav Szikszay zápas kvůli rasistickým projevům nepřerušil a ani je neuvedl do zápisu o utkání. Čekalo se tedy na zprávu delegáta. Na jejím základě komise zahájila s Votroky disciplinární řízení.

Pokud jde o tresty za vyloučení, Petr Rybička (Hradec Králové) dostal stop na tři, Theodor Gebre Selassie (Liberec) na dva a Jiří Borek (Slovácko) na jedno utkání. Za čtyři žluté karty si jednou nezahrají Eldar Šehič (Baník Ostrava) a Marek Matějovský (Mladá Boleslav). Kluby Bohemians Praha 1905 a Zlín dostaly za chování fanoušků pokutu shodně 40 tisíc korun.

Reklama