Hlavní obsah

Legendární Larsson se vrátil, aby zachránil švédskou ofenzivu

PRAHA

Útočná legenda Henrik Larsson by se dal nazvat švédským Pavlem Nedvědem. Jeden rozdíl v jejich reprezentačních rozlučkách a návratech ale přeci jen je. Hráč rodného Helsingborgu se totiž nechal přemluvit i podruhé v kariéře k návratu do žlutomodrých barev a Euro v Rakousku a Švýcarsku tak bude již jeho šestým velkým turnajem.

Foto: REUTERS/Nigel Roddis

Momentka Henrika Larssona během jeho posledního zápasu v dresu Manchesteru United - archivní fotografie

Článek

Zatím největšího úspěchu se spoluhráči dosáhl při své vůbec první vrcholné akci na mistrovství světa v roce 1994. Tehdy dvaadvacetiletý mladíček s dready na hlavě odjížděl ze Spojených států s bronzovou medailí na krku.

"Když Henrik naposledy skončil, nečekal jsem, že bude hrát ještě tak dlouho a tak dobře," zdůvodnil trenér Lars Lagerbäck na stránkách BBC zařazení Larssona do konečné nominace na letošní ME. „Trenér mě moc potěšil, když mi zavolal. Fotbal mě pořád moc baví a věřím, že můžu být týmu stále prospěšný,“ uvedl Larsson.

Šestatřicetiletý kanonýr se poprvé nechal k opětovnému oblečení národních barev přemluvit synem před minulým mistrovstvím Evropy v Portugalsku, zúčastnil se i následného světového šampionátu v Německu. Po něm ale prohlásil: „Je čas skončit. Teď je ta pravá chvíle. Kapitola s reprezentací je uzavřena.“ Mýlil se.

Ibrahimoviče trápí bolavé koleno 

Lagerbäck se povoláním Larssona, který nezasáhl do kvalifikace, snaží předejít kolapsu švédské ofenzívy. Největší klenot Zlatan Ibrahimovič z italského Interu Milán má totiž celou sezónu problémy s kolenem. Jeho možné nasazení do utkání se často řeší až v kabině před zápasem podle toho, jak zaberou utišující injekce. Naposledy nemohl absolvovat přípravný zápas proti Slovinsku, který Švédi vyhráli i bez kapitána Fredrika Ljungberga 1:0.

Lagerbäck sice upadl v nemilost veřejnosti, podle níž „prokoučoval“ osmifinálový zápas na MS před dvěma lety s domácím Německem, ale povolání Larssona mu bude ve Švédsku zazlívat asi málokdo. "Bude už pro mě těžké propracovat se do základní sestavy, ale budu se snažit vydat ze sebe to nejlepší," řekl šestatřicetiletý kanonýr. Ten je ve své zemi totiž fotbalovou legendou, za níž hovoří místo slov především famózní střelecké statistiky.

Za Celtik dal Larsson více než 200 branek 

Ještě dnes si mnou ruce funkcionáři skotského Celtiku Glasgow, kterým se podařil nejlepší nákup v historii klubu. Ti švédského forvarda získali za směšných 650 tisíc liber z nizozemského Feyenoordu. Larsson vstřelil v zelenobílém dresu přes 200 branek, v sezóně 2000/01 pomohl Celtiku neuvěřitelnými 53 brankami k zisku mistrovského primátu i obou pohárů. V roce 2006 dovedl Barcelonu jako střídající hráč dvěmi geniálními přihrávkami k obratu ve finále Ligy mistrů s Arsenalem.

Působení v katalánském velkoklubu Larsson ukončil a vrátil se před sezónou 2006/07 do rodného Helsingborgu. Na krátký čas si během zimní přestávky ve švédské lize pouze ´odskočil´, aby během dvou měsíců vypomohl Manchesteru United. Helsingborgu přispěl v letošní sezóně k úspěšnému působení v Poháru UEFA, za 11 zápasů rozvlnil síť soupeře šestkrát. "Líbila se mi naše hra, a to mě na tom ještě více těšilo. Fotbal musí být pro všechny zábavou," radoval se Larsson.

V reprezentačním dresu Larsson zatím absolvoval 94 startů, nasázel 36 gólů. Na evropských šampionátech má zatím výbornou bilanci sedmi zápasů a čtyř přesných tref. Na turnaji v Rakousku a Švýcarsku se Lagerbäckovi svěřenci nejprve utkají s obhájci evropského titulu z Řecka. Poté je čeká bitva se Španělskem, se kterým v kvalifikaci na šampionát nejprve doma vyhráli 2:0, na půdě soupeře však podlehli 0:3 a skončili za ním na druhém místě tabulky. Svůj program ve skupině D Švédové uzavřou soubojem s Ruskem.

Související témata: