Hlavní obsah

Kdo místo hříšníků? Nabízí se navrátilec i šance pro debutanta ze Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři důležití fotbalisté národního týmu nočním tahem po Olomouci šokovali spoluhráče, trenérský štáb, činovníky a celou fotbalovou veřejnost. Hlavní reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý musel ale aféru rychle vstřebat, přepnout do pracovní roviny a vymyslet, jak pro poslední zápas v kvalifikaci o mistrovství Evropy proti Moldavsku nahradí Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchtu, tři vyřazené hříšníky, kteří v předešlém utkání v Polsku (1:1) figurovali v základní jedenáctce.

Hříšníci Coufal, Brabec a Kuchta se omluvili týmu. Udělali chybu, mrzí nás to všechny, reaguje kapitán Tomáš SoučekVideo: FAČR

 
Článek

Šilhavý sestavu tajil, ale o jejím složení byl rozhodnutý. „Komplikace to pro nás je, co si budeme nalhávat. Kluci měli být připravení k zápasu a hrát. Ale jsem přesvědčen o tom, že tu máme dostatek kvalitních hráčů, kteří je nahradí. Věřím tomu, že sestava, kterou jsme udělali, bude schopná našeho cíle dosáhnout a že na Euro postoupíme. Věřím našemu odhodlání, nechceme myslet na to, že někoho nahrazujeme,“ uvedl Šilhavý.

Jaké alternativy se mu nabízejí? Místo Brabce má na post stopera k dispozici Martina Vitíka a Patrizia Stronatiho. „Hlasoval bych pro Vitíka. Fotbalově se mi líbí, čeká na šanci, ve Spartě získal spoustu zkušeností. Přestože je mladý, není vyplašeným zajícem,“ nabídl svůj pohled zkušený kouč Vlastimil Palička. Dvacetiletý Vitík ještě v seniorském národním týmu nedebutoval, ale ze Sparty je na schéma se třemi stopery zvyklý. Devětadvacetiletý Stronati má na kontě čtyři reprezentační starty.

Na Coufalovu pozici pravého wingbeka se může přemístit David Douděra, jenž v Polsku naskočil na stejném postu zleva. A nalevo by šel David Jurásek z Benfiky Lisabon, který ze sestavy v Polsku vypadl. „Nic lepšího se nedá vymyslet,“ zmínil Palička. Napravo je ještě k dispozici Lukáš Masopust, jenž může představovat i variantu do stoperské trojice.

Nejbohatší výběr má Šilhavý v útoku: Mojmír Chytil, Tomáš Čvančara, Adam Hložek, Vasil Kušej, Tomáš Chorý, Václav Černý. Palička by podržel po nepříliš povedeném představení v Polsku, kde střídal po prvním poločase, Chytila. „Dokáže podržet a uhrát míče pro spoluhráče z druhé vlny,“ předložil bývalý trenér Zlína, Olomouce či Jablonce hlavní argument. Ostatně i kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který má Chytila v kádru, ho kvůli výbornému krytí míče a práci zády k soupeřově bráně nazval hybridním hokejistou.

„Dá se předpokládat, že Moldavané budou stejně jako v prvním zápase vycházet z hlubokého bloku a soustředit se na rychlé brejky, ze kterých budou nebezpeční. Moc prostoru na jejich polovině nebude,“ odhaduje Palička.

Místo Kuchty by nejspíš vybral Čvančaru z Mönchengladbachu. „Asi jeho. Je to útočník podobného typu jako Chytil, navíc mi přijde i o něco pohyblivější. Dokáže se ve finále prosadit, fotbalově je zdravě drzý,“ vypočetl člen prezidia Unie českých fotbalových trenérů.

Variantou je i změna rozestavení. Šilhavý může stáhnout defenzivní linii na čtyři obránce a posílit kraje hřiště křídly, což by otevřelo větší šanci do sestavy pro Černého nebo Kušeje. Česká formace by mohla vypadat 4 - 2 - 3 - 1 nebo 4 - 3 - 3.

„Může to být řešením, ale je otázkou, aby změn nebylo moc. Trenér zná nejlépe tým i soupeře, ale v téhle situaci mi přijde lepší měnit hráče za hráče, aby změn nebylo tolik. Součinnost, návyky a principy jsou důležité, byť v reprezentaci na pilování není moc času. Navíc se přiznám, že se mi obecně moc nelíbí posouvání útočníků na křídlo, což se stávalo například Hložkovi nebo Čvančarovi,“ uzavřel Palička.

Možná sestava české reprezentace proti Moldavsku:

Staněk - Zima, Holeš, Vitík - Douděra, Souček, Provod, Sadílek, Jurásek - Čvančara, Chytil.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články