Hlavní obsah

Rezignovat nehodlám, má jasno kouč Poláků. V případě vyhazovu dostane milionové odstupné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Polsku asi není momentálně skloňovanějšího jména. Trenér fotbalové reprezentace Fernando Santos je kvůli mizerně rozehrané kvalifikaci na EURO 2024 pod velkou palbou kritiky. Sám má ale jasno. „Rezignovat nehodlám,“ řekl po nedělní prohře 0:2 v Albánii. Pokud by se svaz rozhodl 68letého Portugalce vyhodit, musel by mu podle polských médií zaplatit v přepočtu přes 7 milionů korun.

Foto: Florion Goga, Reuters

Trenér polské fotbalové reprezentace Fernando Santos po ostudné porážce v Albánii rezignovat nehodlá.

Článek

„Všichni jsme velmi smutní, hráči i trenéři. Vím, že naši fanoušci také trpí. Nic však ještě není u konce. Samozřejmě, že teď už nemáme vše ve svých rukou, ale stále máme šanci jet na mistrovství Evropy,“ prohlásil Santos.

Poláci prohráli v kvalifikaci už třetí zápas z pěti, nezvládli venkovní duely v Česku, Moldavsku ani Albánii. Favorit skupiny E je momentálně až na čtvrté pozici a na první dvě postupové příčky potřebuje poslední tři utkání zvládnout, a ještě spoléhat na zaváhání soupeřů.

„Stále máme šanci. A proč zapomínáme na baráž? Vždyť na šampionát se dá kvalifikovat různými způsoby. Nehodlám se vzdát a o rezignaci neuvažuji,“ zdůraznil po Albánii opakovaně Santos.

Není ale divu, že v Polsku čelí velké kritice. „Budu propuštěn? To nevím, zeptejte se vedení svazu. Pokud se rozhodne, že další spolupráce nemá smysl, budeme hledat východisko. Ale ještě jednou zdůrazňuji – rezignovat nehodlám,“ trval si na svém zkušený portugalský kouč.

Prezident Polského fotbalového svazu Cezary Kulesza zatím zveřejnil jen krátký komentář přes sociální síť X: „Bojujeme až do konce, i když ne vše závisí na nás. Dokud je míč ve hře, musíme udělat vše pro to, abychom postoupili. Věřím našim hráčům!“

Pokud by však opravdu svaz sáhl k odvolání, podle polského webu goal.pl bude muset trenérovi vyplatit tučné odstupné přes 1,4 milionu polských zlotých (v přepočtu 7,5 milionu korun), což se rovná dvěma měsíčním platům muže, jenž na lavičku národního týmu usedl teprve v lednu.

Santos si samozřejmě uvědomuje, že výsledky nejsou dobré a tým kolem útočníka Roberta Lewandowského a dalších hráčů z předních evropských klubů by měl předvádět na trávníku úplně něco jiného.

„Chápu, že naši fanoušci teď trpí. My také. Všichni hráči i trenérský štáb jsou velmi smutní. Do zápasu s Albánií jsme vstoupili dobře, dokonce jsme dali gól, který ale nebyl uznán. O přestávce byli hráči velmi motivovaní, měli jsme situace, které měly vést k vyrovnání. Snažili jsme se bojovat až do konce, ale prohráli jsme,“ zhodnotil prohru 0:2.

Situace ve skupině E je zamotaná. Vede Albánie s 10 body, Česko a Moldavsko mají bodů 8 a Polsko 6. Jen Češi však zatím odehráli pouze čtyři utkání, zbytek celků už absolvoval pět střetnutí. Poláky čekají ještě duely na Faerských ostrovech a doma s Moldavskem a na závěr 17. listopadu rovněž domácí konfrontace s výběrem Jaroslava Šilhavého.

Reklama