Hlavní obsah

Bývalý sparťan má jasno: Sedmdesát ku třiceti na postup Partizanu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zná dobře Spartu i Partizan. Proti Pražanům Vukadin Vukadinovič stál několikrát v české lize, před čtyřmi roky dokonce oblékal krátce rudý dres. Partizan měl zase často na očích na podzim, kdy hostoval v Niši. Jak podle 31letého srbského útočníka, který se v zimě vrátil po třech a půl letech do Zlína, česko-srbský souboj ve 2. kole Konferenční ligy dopadne? Úvodní duel uvidí ve čtvrtek od 21 hodin Letná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Vukadin Vukadinovič během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

Váš tip na postup?

Poslední čtyři sezony vyhrávala tituly v Srbsku jednoznačně Crvena Zvezda, s příchodem trenéra Stanojeviče šel ale Partizan neskutečně nahoru. Vidím to na postup sedmdesát ku třiceti pro Partizan.

Soudíte tak i vzhledem k hernímu trápení Sparty v lize zkraje jara?

Viděl jsem její nedělní zápas s Plzní, která byla sedmdesát minut jasně lepší. Sparta má hodně mladý tým, Partizan naopak zkušené hráče včetně kvalitních cizinců.

Jaký styl je Partizanu vlastní?

Spoléhá na pevnou defenzívu, vyráží do smrtících brejků. Disponuje rychlými hráči na krajích, vpředu je skvělý útočník Gomes, který dal v této sezoně už devatenáct gólů. Skvělým tahem bylo angažování hráčů, které před časem prodal klub za velké peníze do top evropských klubů. Vrátili se například Markovič, který byl v Liverpoolu, a Jojič, který působil v Dortmundu. Mužstvo je dobře poskládané. A myslím, že velkou roli sehraje i bouřlivé prostředí v Bělehradě. Na odvetu bude vyprodáno.

Bude šrumec?

Šrumec? Peklo! Na stadionu bude třicet tisíc chuligánů. Pochopitelně ještě větší peklo je při derby s Crvenou Zvezdou. To je spíš už válka, nic pro rodiče s dětmi. Sparta na něco takového není zvyklá. Myslím, že to bude mít v Bělehradě hodně těžké.

Plzeň se s tím ale vypořádala před čtyřmi lety dobře, přes Partizan ve vyřazovací části Evropské ligy přešla.

Souhlasím, Plzeň tenkrát Partizan naprosto zaslouženě přehrála. Jenže ten je teď úplně někde jinde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vukadin Vukadinovič ještě v dresu Sparty.

V té době šly proti sobě dva tábory fanoušků Partizanu, situace nebyla pro klub příznivá.

Nevím, co přesně se tam dělo, že mezi nimi panovala nevraživost. Tím, že Partizan vede srbskou ligu, má náskok na Crvenou Zvezdu a jde za titulem, spor fanoušků se uklidnil. Všichni táhnou za jeden provaz.

Kdybyste měl srovnat kvalitu srbské a české ligy, co vám vyjde?

Problémem srbských klubů je zázemí. Kromě Partizanu, Crvene Zvezdy a Vojvodiny, ostatní kluby ho nemají na vysoké úrovni. Starší stadiony i tréninková centra, nekvalitní hřiště. To v Česku není. Nedávno hrál Partizan v Niši, trávník byl mizerný. Velký rozdíl vidím v náročnosti tréninků, v Česku se trénuje víc. Srbské týmy sázejí spíš na technický fotbal, není to tolik o soubojích, jako v české lize.

V tuzemské soutěži jste prošel několika kluby včetně Sparty. Jak na krátkou štaci na Letné vzpomínáte?

Vzpomínám na Spartu rád, cením si toho, že jsem se dostal do tak velkého klubu. Trochu mě mrzí, že tam nebyl český trenér, který by mě znal. Troufnu si říct, že by se moje angažmá ve Spartě vyvíjelo jinak. Bohužel klub se tehdy rozhodl pro experiment se zahraničními trenéry a hráči. Přišli za úplně jiné peníze, měli přednost. Mrzí mě, že mi trenér Stramaccioni nedal větší prostor se ukázat.

Reklama

Související témata: