Hlavní obsah

Čelili Stasi, po pádu berlínské zdi za Union krváceli! Fanoušci soupeře Slavie jsou výjimeční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vymyká se standardům. Naprosto. Je malý, oproti bundesligovým klubům chudý příbuzný. Přesto je poráží. Dnes večer bude hrát dokonce se Slavií o postup do jarní části Konferenční ligy. Union Berlín. Klub, který v dobách komunismu sídlil na nesvobodné straně berlínské zdi, je nyní německou kometou. S fanoušky, kteří by za něj položili život. Jeho příběh je dojemný a smutný zároveň.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Stadion Unionu An der Alten Försterei, se Slavií ovšem bude hrát na Olympijském stadionu.

Článek

Berlín (od našeho zpravodaje) - Původní klub byl založen v květnu 1906 pod názvem FC Olympia 06 Oberschöneweide, ten současný o 60 let později při reorganizaci fotbalu v tehdejším východním Německu. Zatímco jiné kluby měly ve vedení vysoké vojenské hodnostáře nebo přímo členy státní bezpečnosti Stasi, Union se stal symbolem boje proti režimu, byl populární v undergroundu. Jemný projev nesouhlasu vyjadřovali fanoušci například při přímých kopech, kdy skandovali za odstranění zdi. Podpora Unionu byla v NDR podvratným činem, proto klub živořil. Naopak BFC Dynamo s úzkými vazbami na Stasi vyhrálo ligu desetkrát po sobě.

Union uvadal i dlouhé roky po pádu berlínské zdi. V roce 2005 spadl až do čtvrté ligy, čelil vážným finančním potížím. Zlom nastal příchodem podnikatele ve stavebnictví Dirka Zinglera, prezidenta klubu. I díky významné pomoci výjimečných fanoušků.

Dva a půl tisíce z nich v roce 2009 odpracovaly na přestavbě legendárního stadionu An der alten Försterei 140 tisíc hodin. Klub by si jinak bundesligu nemohl dovolit. V době, kdy se v Německu rozjely finanční pobídky za darování krve, fanoušci vyhlásili akci Bleed for Union (Krvácejme za Union). Veškeré finanční prostředky získané z dárcovství věnovali klubu.

Jedinečné jsou vánoční akce na An der alten Försterei. Tradici zahájila v roce 2003 zhruba stovka příznivců, kteří přelezli plot a na hřišti si popřáli hezké svátky. Nyní se oslavy účastní 30 tisíc lidí, kteří při konzumaci oblíbeného svařáku zpívají koledy a fotbalové chorály.

Union si odstup od standardů nadále drží. Zaměřuje se víc na fanoušky než na komerční zájem. „Když se podíváte na náš rozpočet a velikost stadionu, není pochyb o tom, že jsme stále outsider,“ citoval sportovní server Sky Sports dlouholetého fanouška Unionu Christiana Arbeita.

„Není to tak, že bychom se každé ráno probouzeli a říkali si, jak jsme výjimeční. Jsme prostě sami sebou. Například jsme jediným klubem v Německu, který po gólu nepouští hudbu. Věříme, že vstřelení gólu vašeho týmu je jedním z nejlepších momentů ve fotbale. Proč ho kazit hudbou?“ dodal Arbeit.

Jenže taková rozhodnutí nesou finanční ztráty, promarňují se tím sponzorské příležitosti. Zvláště teď, když Union válí v bundeslize. Na to má Arbeit jasnou odpověď: „Samozřejmě že nám tím utíkají peníze. Ale to jsme my. My tyhle věci prostě neděláme.“

Jak skončí zápas Konferenční ligy v Berlíně mezi Slavií a Unionem?
Vyhraje Slavia.
29,9 %
Bude remíza.
23,9 %
Vyhraje Union.
46,2 %
Celkem hlasovalo 2059 čtenářů.

Reklama

Související témata: