Hlavní obsah

Kometa Hranáč zapadl do Plzně jako díl puzzle! Tvrdá práce se vyplácí, těší mladého stopera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapadl do sestavy fotbalové Plzně jako díl puzzle. Válí jako z partesu. Jako by hrál v A-týmu roky a nikoli jen něco málo přes dva měsíce. Stoper Robin Hranáč. Výtečně zvládl také první těžký test - nedělní duel na půdě mistrovské Sparty. Další prověrku podstoupí ve čtvrtek v kazašské Astaně, kde čeká Viktorii utkání skupiny Konferenční ligy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňský Robin Hranáč z Plzně střílí branku proti Pardubicím

Článek

„Tohle byl můj cíl, který se mi podařilo splnit. Je vidět, že se vyplácí tvrdá práce. Hlavně jsem ale věřil, že se v Plzni prosadím. Nepodléhal jsem negativním myšlenkám,“ říká Hranáč. V dresu Viktorie sice debutoval už na jaře 2021, do nabitého kádru se ale neprosadil. Nezbylo mu než odejít na hostování. Obouchat se, „vyhrát se“ a pokusit se uspět v Plzni později.

Podzim 2021 strávil v Liptovském Mikuláši, jaro 2022 odehrál v Pardubicích. A protože letní pokus o návrat do Viktorie nevyšel, vrátil se do Pardubic, kde působil celou uplynulou sezonu. S hostem ze Slavie Tomášem Vlčkem vytvořili vynikající stoperskou dvojici, oba významně přispěli k záchraně.

Pohodu a formu z Pardubic si Hranáč, který odehrál červnové mistrovství Evropy hráčů do 21 let, přenesl do Plzně. Trenér Miroslav Koubek mu po krkolomném startu týmu do sezony dal šanci, kterou 23letý borec stoprocentně využil. Od duelu s Hradem Králové na konci července neslezl z trávníku.

„Cesta dnešní Plzně s novými majiteli je mi sympatická: systematicky rozvíjet mladé hráče, případně je poslat na hostování. U Hranáče, nebo záložníka Šulce se to Plzni vyplatilo. Tahle cesta mi připadá logická a fandím jí,“ oceňuje bývalý reprezentační obránce Jan Rajnoch.

Hranáč tvoří stoperskou trojici s kapitánem Lukášem Hejdou a Liberijcem Sampsonem Dwehem, který přišel v létě z druholigového Vyškova. „Komunikujeme v angličtině, základní pokyny ale Sampson rozumí v češtině. Není vůbec žádný problém. Musím říct, že se teď cítím mnohem líp než v prvním zápase, kdy jsem byl trochu nervózní. Nevěděl jsem, co od něj čekat. V tomto směru se všechno zlepšuje,“ pochvaluje si Hranáč, který si už navíc připsal premiérový gól za Viktorii. Po centru z přímého kopu se prosadil hlavou v nedávném duelu s Pardubicemi.

Mladík, který významně přispěl k rekordní 12zápasové vítězné šňůře Plzně, bude na trávníku jistě i ve čtvrtek v Astaně. „Po Spartě to pro mě bude další velká zkouška. Kdybych mohl hrát takové zápasy v lize každý víkend, bylo by to super,“ podotýká Hranáč.

Zápas Plzně s Astanou začíná ve čtvrtek v 16 hodin českého času.

Začal na sobě víc pracovat

„Hrany (Hranáč) odehrál v Pardubicích celou minulou sezonu. Společně se stoperem Tomášem Vlčkem si počínali výborně. Díky jejich typologii jsme mohli hrát vysoko. Pro Hranyho bylo důležité, že přestal mít problémy se zadním stehenním svalem, což ho dříve limitovalo. Dostal cviky, začal na sobě daleko víc pracovat. Najednou je zdravý a může ukázat naplno svůj potenciál. V Plzni stál zpočátku při rozehrávce zbytečně hluboko. Když jsem se byl v neděli podívat na zápas Plzně na Spartě, bylo evidentní, že sebedůvěra Hranyho je už téměř na bývalý úrovni.“

trenér Pardubic Radoslav Kováč

Reklama