Hlavní obsah

Křetínský prolomí tabu. Tohle ještě nikdy neudělal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebýt pohárového tažení fotbalistů West Hamu, asi by mohl dál tvrdit, že nikdy nevkročil a nevkročí na půdu slávistů do Edenu. Ale teď bude tabu prolomeno. S největší pravděpodobností Křetínský přijde. Šéf a majitel Sparty a zčásti také i londýnského finalisty Konferenční ligy přece jen učiní výjimku. Na středeční boj Kladinářů o trofej s Fiorentinou se přijde podívat se synem, přitom na vršovický stadion nevkročil ani při utkáních Sparty, reprezentace či třeba při některém z koncertů, které se v aréně konají. Alespoň není známo, že by tam někdy přešel přes pomyslný práh.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský na archivním snímku.

Článek

Otázku, kterak to Křetínský udělá se vstupem na půdu úhlavního pražského nepřítele, nastolil list Sunday Times.

"Měl jsem velké morální výhrady," uvedl Křetínský pro britské médium, když přišla řada na téma návštěvy sídla červenobílého nepřítele. Teď si ji Česká sfinga, jak šéfa Letenských list nazývá, nenechá ujít.

V ojedinělém větším rozhovoru je brněnský rodák, který se kdysi ztotožnil se sparťanskými barvami a v roce 2004 se stal majitelem letenského klubu, prezentován jako byznysmen, který rozvíjí své obchodní plány na ostrovech nejen ve fotbale. Podle listu je v Británii významným akcionářem Royal Mail (drží přes 25 procent) i maloobchodního řetězce Sainsbury's (10 procent) a má chuť své aktivity na tomto území rozvíjet.

Ve West Hamu vlastní 27procentní podíl, za který zaplatil pět miliard korun. V rozhovoru Křetínský mluvil i o tom, proč se vlastně rozhodl investovat do tohoto klubu.

"Miluji barvy a dres," řekl s úsměvem. Ale není to podle něj jen o tom. Ke Kladivářům - tak jako ke Spartě - též cítí pouto. V 90. letech v týmu působil bývalý reprezentační brankář Luděk Mikloško a později další čeští fotbalisté Tomáš Řepka a Radoslav Kováč. Oba hráli i za Spartu. "Pokud investujete do klubu, musíte k němu mít citový vztah. Pokud to nemáte, nikdy to nebude fungovat." poznamenal Křetínský.

Reklama