Hlavní obsah

Nula při velké premiéře. Neuvědomuji si, co se stalo, culí se Baier

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od trenéra i spoluhráčů se dočkal zasloužené pochvaly. „Musím si sednout a popřemýšlet, co se vlastně stalo,“ říká 18letý gólman Plzně Viktor Baier, jenž si na půdě Dinama Záhřeb připsal svou premiéru v dospělém mužstvo Západočechů. A v Konferenční lize vychytal čisté konto.

Foto: FC Viktoria Plzeň/Jan Kubíček

Viktor Baier vychytal při svém debutu za Plzeň čisté konto na Dinamu Záhřeb.

Článek

Záhřeb (od našeho zpravodaje) - V osmnácti letech, devíti měsících a deseti dnech se stal čtvrtým nejmladších českým gólmanem, který kdy nastoupil v evropských pohárech.

Jak jste se dozvěděl, že nakonec naskočíte?

Mluvil jsem s trenérem gólmanů panem Kozáčikem a konzultovali jsme, že šance může přijít. Měli jsme video, připravovali jsme se. Musím trenérům poděkovat, že mi dali šanci. Jsem za ni opravdu šťastný.

Opadla nervozita s úvodním hvizdem?

Určitě ano. Pak mi pomohly chycené balony a nějaký ten odkop. Kluci mě hodně podporovali a společně jsme zápas zvládli. Ale rozdíl oproti zápasům, jaké mám za sebou, se nedá popsat. Míče, které létají do vápna, jsou kvalitnější a rychlejší.

Jak vám pomohl výborný zákrok ve druhém poločase ještě za stavu 0:0?

Dostal mě do největší pohody, v jaké jsem mohl být. S panem Kozáčikem jsme řešili, že fanoušci budou hlasití a atmosféra mě bude popohánět. Nevěřil jsem tomu, ale dostávalo mě to do stále větší pohody.

Ale byly tam i některé nepříliš jisté zákroky.

Určitě jsem se do tempa dostával a zvykal si. Nebylo to vždy ideální, ale musely nastat takové situace, abych se k nim postavil lépe a předešel jim. Třeba u první nastřelené tyče mi zatrnulo, ale musím říct, že i tato situace mě povzbudila a cítil jsem se po ní lépe.

Stíháte si uvědomovat, co se kolem vás za poslední hodiny děje?

Vůbec ne. Musím si sednout a popřemýšlet nad tím, co se vlastně stalo. Je to super, ale jak říkám, jde teprve o první zápas. Musím za svůj výkon poděkovat klukům, kteří mi opravdu pomohli. Robin Hranáč, Vašek Jemelka i Sampson Dweh toho hrozně moc odskákali.

O půli vás podpořili další gólman Marián Tvrdoň a Dominik Sváček, vnímal jste to?

Určitě, jsme jim za to moc vděčný. My gólmani jsme jedna parta, společně jsme zápas zvládli. Povedlo se mi nastavit se v hlavě, čekal jsem to horší. Opravdu jsem se na utkání těšil. Nebylo to jako dřív, kdy jsem se někdy i bál. Samozřejmě lehký stres tam ale byl.

Kdo vás bude držet na zemi?

Musíme tam zůstat. Jak říkám, byl to teprve první zápas a je tam mnoho věcí, na kterých je potřeba zapracovat. Uvidíme, jak to půjde dál.