Hlavní obsah

Omezení i možnost fotit se s pohárem aneb Jak finále Konferenční ligy ovlivní život v Praze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi obyvateli Prahy jistě panují obavy, jak finále fotbalové Konferenční ligy v Edenu paralyzuje město a jaké způsobí omezení a komplikace. K určitým úpravám nejen v dopravě ve středu 7. června opravdu dojde. Pražané musí mimo jiné počítat i s návalem fanoušků ze zahraničí.

Dvě fanzony, prodloužená MHD, úpravy stadionu v Edenu, to vše přinese finále Evropské konferenční ligyVideo: Sport.cz

 
Článek

Co tedy během fotbalového svátku, kdy se o prestižní trofej v Edenu utkají hráči Fiorentiny a West Hamu, čekat? „Budou omezení v dopravě. V den utkání budou uzavírky silnic kolem stadionu, komunikace s občany začne koncem května, aby lidé o všem včas věděli," říká projektový manažer FAČ Michal Zajac, jenž má akci po organizační stránce na starosti.

S ohledem na start utkání (21:00) a možné prodloužení či penalty bude například provoz metra prodloužen do druhé hodiny ranní. Pro držitele vstupenek pak bude pohyb po Praze skrze metro, tramvaje nebo autobusy bezplatný. „Skutečně máme dohodu s dopravním podnikem ohledně poskytnutí jízdného zdarma. Je to primárně kvůli finalistům. Nedokážu si představit, že si budou všichni fanoušci někde kupovat jízdenku. Byl to i požadavek UEFA, abychom co nejvíce omezili problémy ve vlacích a v metru," vysvětluje Zajac, jenž se mimo jiné staral také o nedávné finále MOL Cupu na Letné mezi Slavií a Spartou.

Letná bude důležitým místem i tentokrát, byť samotné utkání se koná ve Vršovicích. Na Letenské pláni bude totiž fanzóna pro fanoušky West Hamu, kteří se nedostanou přímo na stadion. Na příznivce Fiorentiny pak čeká prostor na Výstavišti v Holešovicích. Zatímco z Letné budou posíleny spoje například směr stanice metra Želivského, z Holešovic pojede speciální vlak až na nádraží v Edenu, které je jen pár desítek metrů od stadionu.

Dá se očekávat nával tisíců fanoušků. Přímo na zápas se na tribuny vejde jen něco přes 5 tisíc příznivců každého z klubu. Celkový počet lidí, kteří nejen z Anglie a Itálie dorazí do Prahy, momentálně nejde určit. „Nějaké počty jsme registrovali v médiích, prověřujeme to se všemi zainteresovanými stranami. Konkrétní číslo bude známo až blíže k utkání podle počtu letadel, nakoupených letenek a dalších věcí," konstatuje Zajac.

FAČR vše již několik měsíců koordinuje s policií, pražským magistrátem i vedením částí hlavního města, primárně Prahy 10 a 7. Zvýšený dozor bude nejen na již zmíněných místech, ale logicky také v centru, kam se nejspíše dav lidí následně přesune.

Rozdělení vstupenek
Kapacita na finále18 000 diváků
Počet pro každý klubLehce přes 5 000
Volný prodej2 000
Potřeby UEFAZbývajících 5 až 6 000

Lákadlem je jistě také trofej pro vítěze. S tou se budou moct fanoušci vyfotit, a to konkrétně v úterý 6. června a následně ve středu v den zápasu před pražským Rudolfinem.

Foto: FAČR

O tento pohár se ve středu 7. června střetnou ve finále Konferenční ligy v Edenu fotbalisté Fiorentiny a West Hamu.

Velkou proměnou projde také samotný stadion, jenž za normálních okolností patří Slavii. Arena se na finále převleče do zelenočerných barev, které symbolizují právě Konferenční ligu. „Stadion přebíráme hned v neděli po konci Fortuna ligy a začnou montážní práce. Vyroste VIP stan 30 na 50 metrů, jenž bude sloužit jako dodatečné zázemí pro partnery. Musela se posílit energetická soběstačnost. Do šatny hostů byly vyrobeny nové skříňky," nastiňuje Zajac.

Přípravy celé akce trvají už více než rok. „Jeden z nejdůležitějších dokumentů pro kandidaturu byla kompletní příprava ohledně stadionu, zázemí, infrastruktury. Museli jsme rovněž vytipovat 15 hotelů po Praze, celé je zamluvit pro partnery," zmiňuje dále Zajac.

Prahu a český fotbalový rybník zkrátka čeká velký test. Zápas se logicky dostane daleko za hranice našeho státu. „Klání bude přenášet víc než 30 televizních společností, vysílat jej bude 120 stanic a přenos uvidí lidé po celém světě," uvádí tiskový mluvčí FAČR Petr Šedivý.

Reklama