Hlavní obsah

Plzeň může napodobit West Ham, ale prioritou je liga. Zřejmě se opět ukážou mladíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím jen West Ham dokázal v krátké tříleté historii zvládnout základní skupinu Konferenční ligy bez ztráty bodu. Ve čtvrtek se k němu může přidat Plzeň, pokud doma udolá Astanu. O významnou metu zabojuje s obměněnou sestavou, zřejmě opět s mladíky. Podle trenéra Miroslava Koubka je pro Západočechy aktuálně číslem jedna domácí scéna.

Foto: FCVP/Jan Kubíček

Plzeňský záložník Jan Kopic slaví gól do sítě Mariánských Lázní v utkání MOL Cupu.

Článek

A není se co divit. Plzeň má už od 4. kola základní skupiny jisté prvenství a účast v osmifinále Konferenční ligy. Do konce podzimu ji čeká ještě čtvrteční duel s Astanou a v neděli důležité ligové střetnutí v Olomouci.

„Prioritou je liga, kdy nám během podzimu něco ujelo. Tak jsme se chovali i minule proti Ballkani, kdy dostali možnost jiní hráči,“ připomněl v neděli po vítězství 5:0 nad Českými Budějovicemi Koubek, že proti kosovskému celku nastoupili například teenageři Viktor Baier, Jan Paluska a Pavel Hašek.

Prozradil, že k určité rotaci kádru dojde i ve čtvrtek. Šanci pravděpodobně dostanou opět mladíci či hráči, kteří během podzimu neměli takové vytížení. I tak je Plzeň blízko tomu, aby základní skupinu ukončila s plným počtem 18 bodů.

„Vítězství pro nás není otázkou života a smrti, ale pořád je to evropská záležitost. Sestava bude určitě jiná než o víkendu, myšlenky máme upřeny hlavně do Olomouce. Kdo nastoupí, může ukázat svoji pozici v týmu. Ale chceme vyhrát, pořád je ve hře koeficient a finanční bonus od UEFA (za výhru 12,5 milionu korun, pozn. red.),“ konstatoval Koubek.

Jen připomeňme, že zvládnout skupinovou fázi bez ztráty bodu se v historii Konferenční ligy (hraje se třetí ročník) povedlo zatím jen West Hamu. V Lize mistrů to zvládlo 8 klubů, v Evropské lize hned 9. Letos se to už podařilo Realu Madrid, který mohou napodobit Manchester City (Liga mistrů), Leverkusen (Evropská liga) a Plzeň.

Například proti Ballkani nastoupili ve stoperské trojici vedle Jana Palusky ještě stálice Robin Hranáč a Sampson Dweh. Věkový průměr 21 let. Volno tedy dostal kapitán Lukáš Hejda. Paluska naskočil na pravé straně zadní řady, Hranáč uprostřed a Dweh nalevo.

Jenže v Mladé Boleslavi a s Českými Budějovicemi se Hranáč přesunul napravo, střed si vzal na starosti Hejda. „Oba týmy mají rychlé kraje, takže byl záměr na ně nasadit rychlejší stopery. Lukáš přebral poziční hru, kterou má díky svým zkušenostem velmi dobrou. Vypadá to slušně, proč ne,“ komentoval rošádu Koubek.

Uvidí se, zda bude k dispozici útočník Tomáš Chorý, jenž se lehce zranil před duelem s Budějovicemi. Šanci na hrotu by i tak mohl dostat Hašek, nasazení Baiera do brány se zdá být téměř stoprocentní.

„Říkám, že disponujeme kvalitním kádrem. To nám činí pocit naděje a uspokojení, že máme možnost se zastoupit,“ těší Koubka. Jisté je jedno. Už jen zisk 15 bodů je českým klubovým rekordem v evropských pohárech.

Zakončí Plzeň základní skupinu Konferenční ligy se stoprocentní bilancí?
Ano
86,9 %
Ne
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2263 čtenářů.