Hlavní obsah

Plzeň proti historii. Expert: Taková šance tady dlouho nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to tady, fotbalová Plzeň ve čtvrtek rozehraje čtvrtfinále Konferenční ligy s Fiorentinou. Dá se přes italského obra přejít? Viktorii se to už jednou povedlo, před 11 lety v jarním play off Evropské ligy vyřadila Neapol. Jako asistent trenéra tenkrát u toho byl i Karel Krejčí: „Teď je favoritem Fiorentina, která loni v Konferenční lize hrála finále, ale…“

Foto: FCVP/Petr Frýba

Takhle se v Plzni slavil historický postup do čtvrtfinále Konferenční ligy přes Servette Ženeva. Jak dopadne žhavý dvojzápas s Fiorentinou?

Článek

Ale?

Tak jednoznačné to být nemusí, vidím to třeba 60 ku 40 pro Fiorentinu. Plzeň má skvělou pohárovou sezonu, poprvé v historii se dostala do čtvrtfinále. Může se odpíchnout od toho, že už skupinu zvládla excelentně: šest zápasů, šest výher.

A v osmifinále díky povedenému penaltovému rozstřelu přešla přes Servette.

Plzeň v této sezoně několikrát ukázala zkušenost, v Evropě už není vyjukaný nováček. Pravda, ve čtvrtfinále to nebude mít snadné. Už jen proto, že Fiorentina je v lize docela daleko od pohárových pozic a její další cesta do Evropy by mohla vést přes triumf v Konferenční lize.

Mohla by Plzni pomoct pozice outsidera?

Teď už může jen překvapit, hráči do toho můžou jít s čistou hlavou. A když se k tomu přidá pomoc fanoušků v prvním zápase v Plzni… Fiorentina je atraktivní jméno, navíc s reprezentačním záložníkem Tondou Barákem.

Bude mít ve svátečním dvojzápase proti Plzni hlad?

O jeho motivaci se nebojím, tutově se bude chtít ukázat. Z jeho rodné Příbrami to do Plzně není daleko, určitě za ním přijede spoustu kamarádů i celá rodina. V březnu se po dlouhé době vrátil do reprezentace a všichni na něj budou zvědaví.

Udělala Fiorentina v zimě dobře, že ho nepustila na hostování, jak se o tom spekulovalo?

I já četl o zájmu mistrovské Neapole, což je pro Tondu skvělá vizitka. Na dálku jsem ho sledoval od dětství, i když jsem ho nikdy netrénoval. Svoji kariéru trpělivě budoval už v Česku a dávno se o něm ví už i v cizině, má skvělá čísla v pohárech i v Serii A. Fiorentina pro něj zdaleka nemusí být konečná.

Zpátky k Plzni: neztratila formu po reprezentační pauze? V lize dvakrát za sebou zakopla, po prohře s Libercem přišla překvapivá bezgólová remíza v Karviné.

Upřímně, udržet si špičkovou formu celou sezonu je asi nemožné. Je to vidět i třeba na Spartě, která po mnoha týdnech ztratila první místo v lize. Na Plzeň nepřišla herní, ale spíš výsledková krize. Na druhou stranu, v lize už to asi na posun z třetího místa nebude. Zato Evropa je jiný příběh, tam je pořád o co hrát. Nejde jen o Plzeň, ale o celý český fotbal: stačí bod k tomu, abychom příští rok automaticky měli šampiona v hlavní fázi Ligy mistrů. Věřím, že se to povede.

Bude Viktoria muset znovu vyjít z pevné obrany? V Konferenční lize inkasovala jediný gól.

Bylo by pošetilé opouštět to, co Plzeň zdobilo. Jistá defenziva je základ, na ni se můžou nabalit další přednosti: brejky či standardky, ve kterých je Viktorka silná. Mohlo by jí vyhovovat, že Fiorentina je vyloženě herní tým.

Co jste vysledoval v jejím nedělním zápase v aréně Juventusu (0:1)?

Překvapilo mě, že měla o dost vyšší držení míče než Juventus. Ukázala sílu na míči i v kombinaci, jen ji zradila koncovka a prohrála.

Zato hráče Plzně zrazuje zdraví, marodka je hodně plná. K tomu se přidávají karetní tresty. Velká komplikace?

Není to jen o těch jedenácti jménech ze základu, potřebujete i kvalitně prostřídat. Třeba o víkendu v Karviné to volalo po promíchání sestavy, ale teď to bohužel nešlo. Hráči jsou dlouhodobě přetěžováni, ale proti Fiorentině je může hnát dopředu extra motivace. Takové zápasy se nehrají každý den, stejně jako nedělní ligový šlágr se Slavií.

Hádám, že jste před lety v Plzni taky museli párkrát složitě lepit sestavu. Nebo ne?

Na nějaký příklad z poháru si moc nevzpomínám, ale v lize určitě. Zažil jsem to i v nároďácích, hlavně v covidové době nám ve velkém vypadávali hráči, i ze dne na den. Ovšem není nutné panikařit: když někoho ztratíte, někoho dalšího můžete získat. Záleží na každém, jak svoji šanci využije.

Jako vy v únoru 2013 proti Neapoli? Coby asistent Pavla Vrby jste se podepsal pod senzační postup Plzně do osmifinále Evropské ligy.

Krásná vzpomínka. Neapol byla tenkrát v italské lize druhá a my ji vyřadili… Doma měla skvěle rozjetou sezonu a proti nám dala prostor i hráčům z druhého sledu. Třeba elitní slovenský záložník Hamšík se v prvním zápase dostal na plac až ve druhé půli.

To už jste vedli 2:0.

Pak jsme přidali ještě jeden gól a vezli jsme do Plzně příjemný náskok. Doma jsme vyhráli 2:0 a šli jsme dál. I teď si myslím, že by italský fotbal Viktorii mohl sedět. Pokud minimalizuje chyby a bude dostatečně rychlá i efektivní, nebude bez šance.

Čistě hypoteticky, mohl by Plzni prospět den volna navíc? Hrála v sobotu, zato Fiorentina v neděli.

Tohle není takový rozdíl, oba týmy měly do čtvrtka času dost. Hráči jsou dobře trénovaní a jejich regeneraci jistí rozsáhlé týmy specialistů, servis je špičkový. Zdůraznil bych jiný detail: mohla by rozhodnout touha Plzně jít dál, pohárové semifinále se v Česku hrálo naposledy před 28 lety. Taková šance tady dlouho nebyla a třeba zase ani dlouho nebude.

Reklama