Hlavní obsah

Slavia venku tápe, problém je v hlavě, rotaci i chybách. V Kluži potřebuje zabrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vyjede fotbalová Slavia mimo Eden, je jiná. Slabší, méně sebevědomá, méně odolná, méně efektivní. Ztráty v české lize ji zahnaly na druhé místo už s citelným čtyřbodovým mankem na Plzeň, která navíc odehrála o zápas méně. Na dovoz výher z cizích stadionů se sešívaní nemohou spolehnout ani v Evropě. V ní dnes pokračují v základní skupině Konferenční ligy v Kluži a situace v tabulce, v níž mají všechna čtyři mužstva čtyři body, je nutí v Rumunsku uspět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaní slávisté Petr Ševčík (vlevo) a Aiham Ousou po prohře s Kluží.

Článek

Červenobílí si zavařili před týdnem, kdy doma s Kluží i přes herní převahu prohráli. Ve druhé polovině základní skupiny třetí evropské soutěže nastoupí dvakrát venku, jejich postup se dál očekává, musí ale zabrat venku.

Jenže v probíhající sezoně zvítězila parta kouče Jindřicha Trpišovského v pohárech jen na půdě gibraltarského prcka jménem St Joseph's. V Aténách s Panathinaikosem remizovala, v Čenstochové s Rakówem padla a naposledy v Turecku se Sivassporem také uklohnila plichtu.

Ani v lize nedominuje. Z šesti duelů na stadionech soupeřů vyhrála jen dvakrát, naopak zapsala už tři porážky. „Je pro mě překvapivé, že má Slavia venku takovou bilanci. Od jejího vystoupení v Lize mistrů před třemi lety jsem ji vnímal jako prototyp venkovního mužstva. Svou aktivitou a presinkem dělala všem týmům problémy," tvrdí zkušený trenér Vlastimil Palička.

Sešívaní nehrají zase tak bídně, soka zatlačí. Například proti Hradci Králové v jeho mladoboleslavském azylu, kde Slavia zakopla po výsledku 0:1, byl poměr celkových střel 14:2 v její prospěch. Proti Sivassporu (1:1) dominovala a vyslala dohromady 29 ran, domácí 7. V Olomouci, která Trpišovského armádu povalila 2:0, měla 17 pokusů, Hanáci 8.

Proč tedy se český vicemistr výsledkově trápí? „Je to o hlavě, ztrácejí sebevědomí. Ovlivňuje to velká rotace hráčů, sestava se neustále mění. Když chybí klíčoví hráči, vázne komunikace. Přijde mi, že někteří zahraniční hráči, myslí víc na to, aby se předvedli, než na týmový výkon. Navíc je pro mě otázkou, jak jsou mentálně odolní. Slavia si nepomůže ani góly ze standardních situací," vypočítává Palička.

Velká obměna. Za Slavii proti Kluži nastoupí jen dva pamětníci duelu z roku 2019Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Červenobílé sráží i laciné branky podle stejného mustru po kiksech ve středu pole, kterých se dopouštějí hlavně stopeři. Navíc domácí si na ně víc věří, než když přijedou do Edenu. „A jsou efektivní. Hrají tak, jako by byli venku, a z protiútoků Slavii trestají," dodává Palička.

Slavia se s tím vším usí v Kluži lépe popasovat.

Reklama