Hlavní obsah

Hoftych první místo Trnavy nepřeceňuje a těší ho výkony Bohemians

TRNAVA/PRAHA

V české lize na jaře překvapoval výsledky s fotbalisty Bohemians 1905, s nimiž málem zaútočil i na evropské poháry, v současnosti trenér Pavel Hoftych okupuje s Trnavou dokonce první místo v tabulce slovenské ligy. Je si však vědom toho, že je odehráno jen 12 kol, a tak tlumí euforii. Počká si prý až na konec sezony. Radost mu však vedle výkonů jeho současného týmu dělají i výsledky Bohemians a těší ho, že vršovický celek pokračuje v trendu, který tam nastolil.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Pavel Hoftych

Článek

Trnava naposledy v sobotu zvítězila na hřišti Dunajské Stredy 1:0 gólem Koného a upevnila si vedení v tabulce o dva body před Senicí a Žilinou. "Bylo to náročné utkání, kdy nám soupeř nedal ani kousek prostoru. Povedlo se nám ale zužitkovat standardní situaci a urvali jsme to. Bylo to cenné vítězství," řekl Hoftych, který přiznal, že při letním nástupu do funkce trenéra Trnavy nečekal okamžitý útok na čelo tabulky.

"Nečekal jsem to, protože jsem mužstvo moc neznal a dávali jsme ho do kupy v podstatě od nuly. To první místo teď ale nepřeceňuji, protože čelo tabulky je hodně našlapané a po dalším kole to může být zase jinak. Samozřejmě nás to těší, ale něco jiného by to bylo po celé sezoně," dodal Hoftych v rozhovoru s ČTK.

Práci v Trnavě si užívá, přestože je na něj ze strany fanoušků prý vyvíjen větší tlak než v Bohemians 1905. "Trnava je tvrdé fotbalové prostředí. Město historicky žije fotbalem a rozumí mu. Takže je tu hodně kritiků a každý má touhu se o fotbale bavit. Na druhou stranu jsou tu velmi dobré tréninkové podmínky a velmi slušný mančaft s výraznými osobnostmi, jako je Miro Karhan. To je slovenská ikona. Práce s ním je pro mě velmi zajímavá," řekl na adresu slovenského rekordmana v počtu reprezentačních startů.

Chválí si i spolupráci s českými krajánky, kteří jsou pro trnavské mužstvo důležitými hráči. Cení si především spolupráce se stoperem Jiřím Koubským, s nímž se zná ještě ze Zlína. "Já znám Jirku od dorosteneckého věku a vím tedy co od něj očekávat. Fotbal je o důvěře, a když ji hráč cítí, tak se mu hraje jinak. To je asi důvod, proč ve Slavii tolik nehrál. Podle mě je to ale škoda pro celou Slavii, protože tady velmi dobře zapadl do týmu a je dominantou naší obrany," řekl čtyřiačtyřicetiletý kouč o Koubském.

Také další tři Češi v dresu Trnavy podle Hoftycha předvádějí kvalitní a stabilní výkony. "Brankář Martin Raška je tady kapitán a jeho výkony jsou bez výkyvů. Podobně je na tom Patrik Gross, který zahraje stejně, ať je v základu, nebo se do něj dostane po delší době. Vždy si odehraje svoje. A Martin Vyskočil dal teď tři důležité góly. Já ho mám rád pro jeho temperament a ochotu chodit do soubojů naplno," charakterizoval své české svěřence.

Netroufl si však porovnat úroveň české a slovenské ligy. "Těžko říci, ale myslím si, že špička místní ligy jako Žilina, Slovan, Trnava či Senica by v české lize hrála důstojnou roli. Kvalita tu není špatná," uvedl Hoftych, který by prý mohl porovnat jen své dva poslední kluby. "Bohemka má důraznější útočníky, což mi tady chybí. Ale zase tady v Trnavě máme hráče, kteří mají lepší kombinační schopnosti," dodal.

Rozdíl mezi oběma ligami pak vidí v tom, že v té české se roztrhl pytel s góly, zatímco na Slovensku jsou zápasy vyrovnanější a často rozhoduje třeba jen jediná branka. "Obecně tu padá méně branek. Takže je třeba klást důraz na obranu, ale to já dělám v každém svém týmu. Ale tak, abychom proti soupeřům, na které máme, nehráli vyloženě defenzivně. Od obrany se odvíjí nadstavba v útočné fázi," uvedl Hoftych.

Z jeho fotbalové filozofie nyní těží i Bohemians 1905, kteří se chvíli pohybovali dokonce na druhé příčce české ligy, než po nedělní bezbrankové remíze s Duklou spadli na pátou. "Jejich výkony jsou parádní. Pár zápasů jsem viděl a líbí se mi styl, který jsme tam hráli a který teď kluci posunuli ještě dál," řekl Hoftych. "Já mám rád anglický styl fotbalu, kdy je to o nasazení, emocích, soubojích a rychlém přechodu do útoku," dodal rodák z Ústí nad Labem.

Těší ho proto, že vedení Bohemians dalo na jeho názor a povýšilo do funkce hlavního trenéra Hoftychova asistenta Pavla Medynského. "Jsem rád, že vedení Bohemky slyšelo na mojí představu, aby se pokračovalo s realizačním týmem, který tam byl. Byla by škoda bortit mužstvo, které skončilo na šestém místě, a dělat nějaké rozsáhlé změny. Zpětně děkuji vedení, že dalo na můj názor a že Medy dostal šanci jako hlavní trenér," řekl Hoftych.

S Medynským se občas sejde či si zavolají a diskutují spolu o fotbalu, ale jako rádce mu prý neslouží. "Bavíme se třeba o tom, co dělá v trénincích jinak, než jsme dělali spolu. Když chceme, tak si zavoláme, ale že by mi volal o rady, tak to určitě ne. Jede si svůj příběh a to je dobře," dodal.svd gi

Reklama

Související témata: