Hlavní obsah

Strach o fotbalovou hvězdu. Ztraceného medailistu z MS našli pod vlivem drog a alkoholu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je živý, takže nejhorší obavy se nepotvrdily. Když se totiž ztratil, objevily se zprávy, že už by mohl být i mrtvý… Každopádně je dalším fotbalistou, který nezvládl slávu. Daryla Janmaata (34) našli pod vlivem drog a alkoholu. Bývalý reprezentant Nizozemska se může pochlubit bronzovou medailí z mistrovství světa 2014 v Brazílii. Jeho životní sešup je ovšem strmý a rychlý.

Foto: Profimedia.cz

Bronzoví medailisté z MS ve fotbale 2014, zleva Daryl Janmaat, Stefan de Vrij a Ron Vlaar z Nizozemska. Archivní foto

Článek

Smutný příběh. Během jednoho roku se Daryl Janmaat dostal z fotbalového hřiště až na odvykací kliniku.

Má za sebou bohatou kariéru. Působil v Heerenveenu a Feyenoordu, pak se vydal do Anglie. Dvě sezony odehrál v Newcastlu a čtyři ve Watfordu.

Jeho domovským klubem je ADO Den Haag, kde začal i ukončil svou sportovní kariéru. A v létě 2022 tam rovnou nastoupil jako sportovní ředitel.

„Pro mě ideální krok. Na této pozici budu moci dobře zúročit své zkušenosti a kontakty, které jsem během své profesionální kariéry získal. Sice jsem měl smlouvu ještě na jeden rok, ale začal jsem pochybovat, jestli chci jako hráč pokračovat. Mou ambicí je zůstat aktivní ve fotbalovém světě, ale v jiné roli,“ liboval si, když pověsil kopačky na hřebík.

Později se však ukázalo, že aktivní kariéru ukončil kvůli problémům se závislostí na omamných látkách. Ani na výkonné pozici nevydržel příliš dlouho. A letos padl na úplné dno.

Nedávno se ztratil a policie po něm musela vyhlásit pátrání. Nakonec ho našli opilého a pod vlivem drog, což v jeho zemi vyvolalo obrovský rozruch.

Podle místních informací byl Janmaat po incidentu převezen na odvykací kliniku, kde jsou hospitalizováni nejbohatší lidé země. Podle jiných zdrojů byl přijat do specializovaného rehabilitačního zařízení v Jihoafrické republice.

Ať už se léčí kdekoliv, jeho trpký osud podtrhuje širší problém zneužívání návykových látek a problémů s duševním zdravím ve sportu. A potvrzuje důležitost podpůrných systémů pro sportovce. Jak během aktivní kariéry, tak po jejím ukončení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.