Hlavní obsah

Barceloně odmala fandí, teď jí dal Sýkora gól. Asi je můj životní, připustil záložník Plzně

Splnil si klukovský sen. Záložník fotbalové Plzně Jan Sýkora stál na Camp Nou proti Barceloně, které odmala fandí. Svému oblíbenému klubu dokonce ve své premiéře v Lize mistrů vstřelil gól, v prvním poločase snižoval na 1:2.

Foto: FCVP/Martin Skála

Plzeňský záložník Jan Sýkora v duelu Ligy mistrů s Barcelonou.

Článek

(Od zpravodaje Sport.cz v Barceloně) - „Je to něco neskutečnýho. Bohužel radost mi kazí výsledek. Ale Barcelona je extratřída, hráli jsme, na co jsme měli," prohlásil Sýkora po středeční porážce 1:5.

Za stavu 0:2 si naběhl na přesný centr Václava Jemelky a hlavou překonal Ter Stegena. „Ani nevím, co mi bezprostředně po gólu proběhlo hlavou, byl jsem zavařenej. Pak jsem si uvědomil, že jde o kontaktní gól, že máme aspoň malou šanci na dobrý výsledek. Bohužel jsme dostali do šatny třetí branku," uvedl Sýkora.

„Góly hlavou dávat umím, v lize jsem nějaké dal. Ale že se trefím hlavou na Barceloně, o tom jsem mohl spíš jen snít. Ale sny jsou od toho, aby se plnily. Jsem rád, že to takhle dopadlo," těší 28letého záložníka.

Stal se prvním tuzemským fotbalistou v historii samostatné České republiky, který skóroval na Camp Nou. Na stadionu slavného španělského klubu, kterému odmala fandí. „Byl jsem se tu před několika lety jako divák, doufal jsem, že si tady jednou zahraju. Teď se mi to splnilo, navíc jsem dal gól. Asi je životní," připustil Sýkora.

Před šesti lety vstřelil nejrychlejší branku v historii Evropské ligy (v dresu Liberce na půdě Karabachu), dodnes ho nikdo nepřekonal. Jako památku na tuto branku si nechal udělat tetování. Odmění se podobně i za trefu na Camp Nou? „Popřemýšlím o tom. Ale asi až po sezoně, teď není čas," pronesl Sýkora.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Milan Havel (vpravo) z Plzně a barcelonský Pedri.

Se spoluhráči dobře věděli už před výkopem, s kým budou mít tu čest. Že proti nim bude stát soupeř nejvyšší kvality, navíc nesmírně hladový. Jaký byl střet s realitou? „Neřekl bych, že byl jiný, než jsme předpokládali. Kdybychom ale vyřešili některé situace po zisku míče, byl by pro nás zápas možná příznivější. Pokud ale běháte dlouho bez balonu, máte po jeho zisku těžké nohy," prohlásil Sýkora, na kterého udělal největší dojem autor hattricku, útočník Robert Lewandowski.

„Je vynikající, jak si dokáže najít míč a v řešení finálních situací. Lewandowski je světový hráč, zaslouženě nám dal tři góly," uzavřel Sýkora.

Reklama