Hlavní obsah

Krejčí o výprasku Plzně: Jen bojovnost nestačí. Juniorka udělala reklamu

Jako kdyby se vrátil v čase. Před devíti lety byl trenér Karel Krejčí coby asistent Pavla Vrby u debaklu Plzně 0:5 v aréně Bayernu a v úterním pokračování Ligy mistrů se tenhle výsledek v Mnichově zopakoval. „I tentokrát to byl jednoznačný zápas, který Plzeň svlékl donaha,“ říká Krejčí v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: FAČR

Trenér Karel Krejčí zažil s Plzní debakl na Bayernu i v roli asistenta.

Článek

Byla to pro české šampiony drsná lekce?

Lekce i vzpomínka do konce kariéry. Tohle je úplně jiný level než domácí liga. Když se Plzni proti českým soupeřům herně nedaří, může zápas urvat bojovností. A většinou se jí to povede. Ovšem na mezinárodní úrovni jen bojovnost nestačí.

V Mnichově to bylo vidět dokonale.

Bayern ukázal kvalitu z hlediska síly hráčů, dynamiky i řešení herních situací. Můžete třeba zkusit zahustit střed, ale pak se do vás dostanou přes strany. A naopak. Pro plzeňské kluky to byl složitý zápas s jasnou porážkou, ale potřebují si tuhle úroveň fotbalu osahat a vyzkoušet na vlastní kůži. Jen tak se můžou posunout dál.

Záložník Jan Kopic zmínil vtipnou metaforu s MMA bojovníkem Karlosem Vémolou: „Jako kdybyste mě s ním zavřeli do klece a řekli mi, ať jsem odvážný. Můžu být, budu se bít do prsou, ale on se na mě pak rozeběhne a je konec." Sedí tenhle příměr?

Naprosto. O odvaze můžete mluvit před kterýmkoliv zápasem, jenže Bayern v Lize mistrů je úplně jiná úroveň. Svojí obrovskou kvalitou zatlačil Plzeň do hlubokého bloku, odkud nebylo úniku. Na Viktorku se to pořád valilo, dostávala se z toho jen odkopy. Zato Bayern ukazoval genialitu.

V čem?

Všimněte si, že jeho hvězdy správně vědí, kdy zrychlit hru jedním dotykem, kdy podržet míč o vteřinku déle... Vždycky zvolí ideální řešení a moc dobře vědí, jak se chovat v ofenzivní fázi. Bayern uklidnil první gól v šesté minutě a Plzeň se nadechla až po prostřídání v poslední třetině zápasu.

Byl to pro Plzeň zatím nejhorší zápas v Champions League? V Barceloně vstřelila gól a s Interem Milán prohrála „jen" o dvě branky.

V Mnichově o tom mluvili sami hráči. Třeba stoper Pernica říkal, že si myslel, že nic horšího než v Barceloně už Plzeň nepotká. A vidíte, v Mnichově to byl kolotoč. Na takovou kvalitu v Česku nenarazíte. Je to těžké hlavně po psychické stránce, na druhou stranu celou sezonu makáte na tom, abyste si tyhle sváteční zápasy mohli zahrát.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Jamal Musiala z Bayernu (uprostřed) operuje před plzeňským gólmanem Mariánem Tvrdoněm.

Čím to, že Plzni v Mnichově utekl začátek a po dvaceti minutách prohrávala už o tři góly?

V bundeslize je Bayern po několika ztrátách až třetí, ale proti Plzni od začátku ukazoval, že si tenhle zápas chce pohlídat. Byl rozjetý a hrál s obrovskou chutí. Po letním odchodu kanonýra Lewandowského nemá klasického koncového útočníka, který by nastřílel 25 nebo 30 branek za sezonu, ale ofenzivní hráči Bayernu mají mimořádnou kvalitu a góly si rozdělují.

Odnesl to brankář Marián Tvrdoň, jenž při zranění plzeňské jedničky Jindřicha Staňka chytal v Lize mistrů poprvé. Hořká premiéra?

V mých očích nezklamal. A ještě chytil něco navíc. Byl by nesmysl se Staňkem riskovat potenciální prodloužení jeho zranění a Tvrdoň tým o víkendu na Bohemce podržel. Ani pět gólů od Bayernu by s ním nemělo zamávat.

A se zbytkem týmu?

My trenéři se vždycky snažíme najít něco pozitivního. Ovšem Plzeň momentálně prochází obdobím, kdy se to na ni valí. Od léta odehrála spoustu zápasů a teď není ve formě, což ukázala i remíza na Bohemians. Hráči mají za sebou předkola Ligy mistrů, třetinu základní části domácí ligy a někteří byli ještě s reprezentací. Teď musejí dobře zregenerovat a přepnout na ligu, což nebývá úplně snadné. V sobotu jim proti Boleslavi může pomoct domácí prostředí, stejně jako v odvetě s Bayernem. V Plzni by to nemuselo být tak jednostranné jako v Mnichově.

Plzeňské áčko schytalo od Bayernu pět gólů, ovšem juniorka v Youth League překvapila výhrou 2:1 po velkém obratu na konci. Co vy na to?

Může to být velké povzbuzení pro celý klub. Plzeň dlouhodobě s akademií pracuje dobře a výhra juniorky na Bayernu je pro ni velká reklama. Možná to není úplná náhoda, protože Viktoria každý rok v létě pořádá Memoriál Stanislava Štrunce, kde hrají elitní evropské týmy. Kluci pak nejsou v Youth League tak vyjukaní a můžou tam něco uhrát. Snad se někdo z dnešní plzeňské juniorky časem prosadí i v áčku.

Kdo by to mohl být?

Zatím tam nikoho extra výrazného nevidím, ale to v tuhle chvíli nemusí nic znamenat. Mladí si místo v áčku často musejí vybojovat přes úspěšné hostování v první nebo druhé lize. Vzpomeňte si na Daridu, Hrošovského nebo Krmenčíka, všichni nejdřív sbírali zkušenosti jinde a až pak byli hvězdami v Plzni. Brzy je můžou následovat další.

Reklama