Hlavní obsah

Češi proti evropské šlechtě obstáli. Nový systém funguje, láká spolupráce Kuchty se Schickem. Co Kalvach?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prověrky s evropskou šlechtou dopadly slušně. Čeští fotbalisté v konfrontacích se Španělskem, Švýcarskem a Portugalskem v elitní skupině Ligy národů vydolovali ve čtyřech zápasech v jedenácti dnech čtyři body, zanechali slušný dojem. Herně obstáli, pilovali formaci se třemi stopery, ukázaly se nové opory. Co červnový reprezentační sraz přinesl?

Foto: Jose Breton, ČTK/AP

Inigo Martínez ze Španělska (ne)stíhá Jana Kuchtu.

Článek

Brabec je lídrem

Angažmá v Arisu Soluň mu prospívá. Obránce Jakub Brabec uzavřel v Řecku první sezonu, je tam trochu v ústranní, ale v reprezentaci potvrzuje, do jaké pohody se dostal. Dříve býval často kritizovaný, střídal lepší období s horšími. Už v březnové baráži o mistrovství světa ve Švédsku hrál dobře. Uplatňuje důraz, prokazuje sebevědomí, řídí defenzivu. Zkoušený systém se třemi stopery mu sedí, nastupuje uprostřed, stal se lídrem, stabilizoval výkonnost.

Obrana pod jeho velením pracovala spolehlivě. Chybky by se našly, například v neděli mohl faulem zastavit Gaviho, jenž se kolem něj prosmýkl a rozjel akci, která skončila gólem. „Přemýšlel jsem, jestli ho nemám zastavit i za cenu faulu, ale kdybych šel do skluzu, možná by to vypadalo ještě hůř," rozebíral pak Brabec tenhle moment.

Dnes to bylo o produktivitě, ale za celý sraz musíme tým pochválit, shodují se trenér i kapitánVideo: Sport.cz, FAČR

Nic to však nezměnilo na tom, že má za sebou povedený sraz, na němž si jednoznačně upevnil svou pozici. Odehrál plnou porci 360 minut. Zblízka viděl, jak frustrovaný z dobré práce české obrany byl například portugalský bombarďák Cristiano Ronaldo.

Šilhavý rozvíjel nový systém

Neplatí teze, že národní tým hraje pořád stejně a že nemá plán B. Reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý překvapivě vyzkoušel formaci se třemi stopery v březnu v baráži ve Švédsku a následně i v přátelském zápase ve Walesu. Vycítil, že tahle herní varianta může fungovat v duelech proti silným mužstvům, a tak ji ve všech čtyřech červnových zápasech testoval, byť ji trochu inovoval. Ke třem stoperům a dvěma halvbekům totiž přidal dva střední záložníky a tři hráče, již se de facto chovali jako útočníci.

Zkoušení přineslo dobré poznatky. České defenziva působila solidně, byť zejména její levá část vykazovala nedostatky a měla problémy. Ovšem Češi nehráli pasivně, snažili se být odvážní, což jim přineslo šance v každém zápase. Doma proti Švýcarsku a Španělsku vždy dvakrát skórovali, v zápasech na Pyrenejském poloostrově proti Portugalsku a znovu Španělsku v koncovce selhali. Je vysoký předpoklad, že Šilhavý po stejném rozestavení sáhne i na dalším srazu na podzim, kdy základní skupiny Ligy národů vyvrcholí.

Souček hrál všechno. Proč jel Kalvach?

Záložník a kapitán národního týmu Tomáš Souček patří mezi nejvytíženější hráče světa. Chce hrát pořád, na srazu odehrál úplně všechno. „I kdybych měl odehráno v sezoně třeba sto zápasů a přišla mi nominace, přijel bych zase. Žádný klub se totiž reprezentaci nevyrovná, protože ta je prostě speciální. Kdo nechce za národní tým nastupovat, měl by jít do reprezentačního důchodu," prohlásil Souček po zápase ve Španělsku.

Jeho oddanost je obdivuhodná, touha nastoupit za každou cenu zrovna tak. Na druhou stranu v takhle našlapaném kalendáři mohl dostat na jeden zápas oddech. Vyzkoušení Lukáše Kalvacha se nabízelo. Poctivý středopolař patří mezi klíčové muže Plzně, pomohl k titulu, byl v dobrém rozpoložení. Přesto dostal šanci jen na sedm minut proti Švýcarsku a na třináct ve Španělsku, kdy šel na hřišti za konstelace, která byla jasně nakloněná na stranu Španělů.

Je zřejmé, že mnohé bylo podřízeno i výsledku. Ale pokud by měl v budoucnu Souček někdy chybět, může být situace tuze nepříjemná. Ve středu zálohy vedle železného borce z West Hamu nastupoval další neúnavný dříč Michal Sadílek, jenž se proti Španělům zranil v průběhu první půle, nahradil ho Alex Král a obstál.

Kuchta vylétl. Vyhlíží se souhra se Schickem

Patrik Schick je útočník světové úrovně. S jeho absencí, která vždy bolí, se musel národní tým popasovat v březnu i nyní, v právě odehraných zápasech Ligy národů se předvedl Jan Kuchta. Je pravda, že se vytáhl zejména v domácích zápasech proti Švýcarsku a Španělsku, kdy se podílel na všech českých gólech. Dva dal, jeden připravil Jakubu Peškovi do prázdné brány a u jedné branky mátl pohybem švýcarského brankáře Yanna Sommera. Na Pyrenejském poloostrově už se netrefil.

Přesto prokázal, jak platný umí být. Je rvavý, pro soupeře otravný, vydrží napadat. Už během srazu prolétla několikrát myšlenka k budoucnosti, kdy může kooperovat v ofenzivě se Schickem. „Umíme si představit, že budou nastupovat spolu," podotkl Šilhavého asistent Jiří Chytrý.

Kuchta prožil složité jaro, protože působí v ruském Lokomotivu Moskva. V zemi, která vyvolala válečný konflikt na Ukrajině, ale fotbalově dozrává. Cítí důvěru, roste. Je otázkou, co se bude dít v létě. V reprezentaci měl Kuchta jistě chuť někoho zaujmout, aby ho z Ruska vykoupil.

Hložek působil unaveně

Kolem Adama Hložka byl velký mumraj. Pár hodin před prvním zápasem proti Švýcarsku byl oficiálně zpečetěn jeho očekávaný přestup ze Sparty do Leverkusenu. Devatenáctiletý ofenzivní univerzál je z důležitého životního kroku nadšený, jenže reprezentační zápasy po sezoně mu nevyšly. Nezaujal povedenými akcemi, na hřišti se spíš hledal. Neměl takovou energii, působil unaveně. Vypadalo to, že je toho na něj moc. Před odjezdem do Leverkusenu si potřebuje odpočinout a nabrat fyzické i psychické síly.

Reklama