Hlavní obsah

FIFA neschválila Belgii dresy pro MS s nápisem "Love", vadilo logo sponzora

Mezinárodní fotbalová federace FIFA neschválila Belgii venkovní sadu dresů pro mistrovství světa v Kataru, které měly z vnitřní strany límečku nášivku s nápisem "Love". FIFA nařídila Belgii nášivku zakrýt s odůvodněním, že do písmene O v nápisu je zakomponováno logo festivalu elektronické hudby Tomorrowland, jenž je partnerem národní federace, ale ne světového šampionátu.

Foto: Yves Herman, Reuters

Fotbalová reprezentace Belgie.

Článek

"Je to smutné, ale FIFA nám nedala jinou možnost," řekl k zákazu nášivky s nápisem "Love" šéf belgického svazu Peter Bossaert. Rozhodnutí světové federace padlo již před několika týdny.

Alternativní dres týmu, jemuž se pro jeho tradiční barvu přezdívá "Rudí ďáblové", byl představen v září. Vedle nášivky má mnohobarevné detaily, jež byly při prezentaci popsány jako "symbol společných hodnot diverzity, rovnoprávnosti a inkluze".

Podle agentury AP dres s doplňky, které připomínají duhové barvy spojované s LGBTQ+ komunitou, FIFA schválila, ale nápis "Love" s odkazem na logo sponzora musel být zakryt. "Teoreticky jsme v něm na mistrovství světa hrát mohli, ale mezitím jsme se rozhodli ve skupinových zápasech nastupovat v červené," uvedl belgický svaz. Spolufavorité šampionátu vstoupí do turnaje ve středu zápasem proti Kanadě.

Informace o belgickém problému s dresy se objevila několik hodin poté, co FIFA pod hrozbou žlutých karet zakázala kapitánům sedmi evropských týmů včetně Belgie nastupovat s páskou s duhovým srdcem. Národní federace Anglie, Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Švýcarska a Walesu se páskou v barvách LGBTQ+ komunity chtěli přihlásit k antidiskriminační kampani "OneLove". FIFA argumentovala článkem v pravidlech, který hovoří o tom, že kapitáni musejí na MS hrát s oficiální páskou dodanou federací. Opatření FIFA je nicméně vnímáno jako snaha vyhnout se kontroverzím v dějišti šampionátu Kataru, kde je homosexualita trestná.

Reklama