Hlavní obsah

V Kataru řádí nizozemský všeuměl. Gakpo vstoupil mezi legendy, může být náhradou za Ronalda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý prestižní fotbalový turnaj objeví hráče, který zazáří a následně se za nemalé peníze stěhuje do některého z velkoklubů. Na MS v Kataru zatím udivuje 23letý Nizozemec Cody Gakpo. V Eindhovenu si jistě mnou ruce, že svůj klenot v létě udrželi. Mladý křídelník se totiž zařadil mezi největší legendy Oranjes a jeho cenovka roste raketově vzhůru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cody Gakpo otevírá skóre utkání s Katarem.Video: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Proti Senegalu skóroval hlavou, v duelu s Ekvádorem otevřel skóre ranou levou nohou a domácí Katar sťal precizně mířenou střelou pravačkou. Jako první Nizozemec se trefil ve svých prvních třech duelech na MS.

To ale není vše. Rozvlnit síť ve třech duelech po sobě dokázali v týmu Oranjes na mundialu v historii jen Johan Neeskens (1974), Dennis Begkamp (1994) a Wesley Sneijder (2022). Gakpo se tak zařadil do výjimečné společnosti a legendy své země může ještě překonat, Nizozemci ovládli skupinu A a těší se na osmifinále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Nizozemsko - KatarVideo: Česká televize

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Ekvádor - SenegalVideo: Česká televize

Už bez ohledu na další výsledky se o Gakpa strhne v zimě velká mela. „Před sezonou ho mohli v PSV prodat anglickému Leedsu za opravdu hodně peněz, ale řekli si, že ne, že ho potřebují do Ligy mistrů. Jenže tam se nedostali a mysleli si, že všechny finance jsou pryč," líčil pro Sky Sports několik měsíců starý příběh někdejší nizozemský reprezentant či vítěz Ligy mistrů z ročníku 1994/1995 s Ajaxem Ronald de Boer.

Hodně se také mluvilo o transferu do Manchesteru United. Sám Gakpo prý Rudým ďáblům hodně fandí, chtěl by na Old Trafford dosáhnout podobné kariéry jako jeho současný kouč v Eindhovenu Ruud van Nistelrooij.

Jenže v létě kouč United Erik ten Hag toužil po brazilském kouzelníkovi z Ajaxu Antonym a na Gakpa už nezbyly finance. Momentálně je situace úplně jiná, protože v Manchesteru skončil Cristiano Ronaldo a mladý Nizozemec by mohl být v ofenzivní linii ideální náhradou.

„Gakpo stojí asi 80 milionů liber. Je to skvělý mladík. Má rychlost, driblink, ale hlavně skvělou střelu, umí jít přímo na bránu a málokdy mine tři tyče. Mám ho rád jako fotbalistu i člověka, to je také dost důležité," dodal 52letý De Boer.

Můžeme s klidem říct, že v PSV udělali v létě výborný tah a teď mohou jen čekat na nabídky. Bez sedmi centimetrů dva metry vysoký Gakpo navíc nedávno prodloužil smlouvu do roku 2026 a na podzim zaznamenal v nizozemské Eredivisie devět branek a 12 asistencí. V Evropské lize přidal tři góly a stejný počet nahrávek.

„Nyní se stoprocentně soustředím na mistrovství světa. Vždycky rád slyším, že je o mě zájem, ale teď dělám to nejlepší pro národní tým," nechal se před mundialem slyšet Gakpo. Po skončení turnaje ho však čekají příjemné starosti. Spekuluje se, že o jeho služby je zájem také v Liverpoolu či Arsenalu.

Reklama