Hlavní obsah

FIFA si ve čtvrtek zvolí předsedu, Infantino opět nemá protikandidáta

Ve rwandské metropoli Kigali se ve čtvrtek uskuteční 73. kongres Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), na němž bude na čtyřleté období zvolen předseda. Hlasování by mělo být pouze formalita, jelikož jediným kandidátem je stejně jako před čtyřmi lety současný šéf Gianni Infantino. Dvaapadesátiletý funkcionář usiluje o třetí a zároveň poslední funkční období, organizaci vede od února 2016.

Foto: Jean Bizimana, Reuters

Šéf FIFA Gianni Infantino

Článek

Do čela FIFA se postavil jako nástupce Seppa Blattera, který odstoupil kvůli rozsáhlé korupční aféře. Ve volbách tehdy porazil čtyři soupeře, o tři roky později protikandidáta stejně jako nyní neměl. Loni v září mu podporu v nadcházejících volbách přislíbil předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek.

Ne všechny národní asociace se ho ale chystají podpořit. Rozhodlo se tak například Švédsko, Dánsko či Norsko, ale také Německo, jak sdělil médiím den před volbou prezident národního svazu DFB Bernd Neuendorf.

"V minulých týdnech jsme od FIFA neobdrželi na naše dotazy žádné informace, nebo byly nedostatečné. FIFA musí být v jednání s národními federacemi otevřenější a transparentnější," uvedl Neuendorf. "FIFA by ve vlastním zájmu měla vysvětlovat, proč učinila určitá rozhodnutí a kdo se na nich podílel. To v poslední době není ten případ," dodal.

"Myslíme si, že (Infantino) promarňuje příležitost. Musí začít zavádět změny, kvůli kterým byl zvolen," citovala média šéfku norského fotbalu Lise Klavenessovou.

Vystudovaný právník Infantino, který má švýcarské i italské občanství, v čele FIFA prosadil mimo jiné rozšíření počtu účastníků mistrovství světa z 32 na 48 od roku 2026. V úterý FIFA na zasedání v Kigali rozhodla, že se na turnaji odehraje 104 zápasů, o 40 více než na posledním šampionátu v Kataru. Infantino chtěl také pořádat MS každé dva roky.

Právě nabitý kalendář je jedním z bodů kritiky, kterým FIFA čelí zejména ze strany evropských svazů. Šéf Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Aleksander Čeferin před volbou řekl, že se zdrží jakýchkoliv populistických hesel, a uvedl, že s Infantinem udržuje čistě profesionální vztahy.

"Gianni Infantino je z Evropy," konstatoval Čeferin. "Spolupracujeme spolu, i když spolu sotva my dva komunikujeme. Nemusíme ale spolu ani moc mluvit, pokud se naše zájmy nepřekrývají. Jestliže se nejedná o evropské zájmy, nemusíme nic řešit," uvedl pětapadesátiletý Slovinec, který v dubnových volbách nového vedení UEFA rovněž nebude mít protikandidáta a stejně jako Infantino se uchází o třetí funkční období.

Za Infantinova působení dosáhla FIFA rekordních zisků. V únoru organizace uvedla, že mezi lety 2019 a 2022 navzdory celosvětové pandemii koronaviru vydělala 7,568 miliardy dolarů (přes 167 miliard korun). Na období let 2023 až 2026 se očekává příjem až 11 miliard dolarů (více než 243 miliard korun).

´

Reklama

Související témata: