Hlavní obsah

Straka v Austrálii děkuje bohu, že se jeho městu vyhnuly záplavy

Trénuje australský klub North Queensland Fury, ale kromě fotbalu má český kouč František Straka v těchto dnech i jiné starosti. Ve státě, kde leží město Townsville, řádí obrovské záplavy. Tisíce lidí přišly o střechu nad hlavou, hlášeny jsou první oběti na životech. „Nás to naštěstí jenom lízlo, ale o 300 kilometrů dál je to hrozné,“ říká Straka.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Straka

Článek

Ve vašem městě je klid?

Oproti těm nejpostiženějším místům určitě. Mohutný cyklón, který záplavy způsobil, zasáhl oblasti kousek od nás. Tady to vytopilo pár domů, protože moře stouplo o sedm metrů. Týden tu nebyly v obchodech potraviny, ale jinak jsme to přežili celkem dobře. Nejhorší je situace v Rockhamptonu, který je vzdálen asi tisíc kilometrů. Tam je vyhlášen kalamitní stav. Ale třeba Cairns je od Townsville jen 400 kilometrů na sever a bylo týden odříznuté od světa. Dálnice byla zaplavena, lidi neměli kam utéct. To, co se děje, je obrovská tragédie.

Čím jsou vlastně v této oblasti záplavy způsobeny?

Je tady období dešťů. Moře má teplotu od 27 do 32 stupňů a to je největší hrozba pro vznik cyklónů. S napětím to tady sledujeme. My jsme jeden takový chytili v zápase s novozélandským Wellingtonem. Během chvíle bylo všude třicet centimetrů vody.

Máte strach?

Bydlím v přístavu a z okna koukám na moře. Když vidím ty mraky, někdy mě strach přepadne. Ale lidi tady mají pro strach uděláno. Všichni jsou dobře informovaní a vědí, co se má dělat. Samozřejmě když se to na vás valí hned, je všechno k ničemu. My tady máme naštěstí ostrov Magnetic Island, o který by se případná přívalová vlna měla roztříštit. Takže by neměla přijít tsunami jako tenkrát v Thajsku. Ale rozsahem je to podle mě srovnatelná katastrofa. V televizi jsou k vidění hrozné obrázky.

Co třeba?

Když vidíte farmáře, kteří jsou pět set kilometrů od nejbližší civilizace a přijdou o všechna zvířata, je to hrozné. Pod vodou jsou třeba celé plantáže manga, což je jejich jediný zdroj obživy. A hlavně jsou úplně odříznuti od světa.

Ovlivnily povodně fotbalové zápasy v Austrálii?

Ve státě Queensland jsou kromě nás ještě Brisbane a Gold Coast. Jeden zápas byl kvůli dešťům přerušen a odložen, ale zatím se jinak odehrálo všechno.

Už máte jasno o své budoucnosti v klubu? Prý jste měli velké finanční problémy...

To je pravda, ale teď to vypadá na obrat k lepšímu. Jeden místní podnikatel, který vlastní obrovský měděný důl, slíbil pomoc. Máme přislíbenou vysokou finanční částku na novou sezónu.

Takže zůstanete?

Je tady oboustranný zájem. Asi jo. Mojí vizitkou třeba je, že pět našich hráčů odejde po sezóně do nejlepších australských klubů. A to byli vesměs kluci z nižších soutěží. Věřím tomu, že se na příští sezónu podstatně navýší rozpočet a já budu moci vybudovat silný tým. Teď třeba nemáme na play off, ale za rok může být všechno jinak. Měl bych mít volné ruce, abych si přivedl svoje hráče. V dubnu absolvuju s manažerem inspekční cestu. Budeme sledovat kluky v Česku, ale i v Německu nebo v Rakousku. Máme pět volných míst pro cizince a věřím, že poskládám dobrý mančaft.

Reklama

Související témata: