Hlavní obsah

Před lety konkurenti, teď parťáci. Starý známý a bývalý sparťan ozdobili Hradec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře si pamatují, jak se spolu prali o místo v reprezentaci. Václav Pilař jako hvězda Plzně a Ladislav Krejčí coby důležitý muž Sparty. Teď jsou z ostřílených třicátníků parťáci v Hradci Králové, který doufá v novou éru na novém stadionu. Pilař se po dvanácti letech vrátil domů a pro Krejčího znamená mise ve městě na Labi vysvobození poté, co na Letné rok nehrál. „Jejich zkušenosti se nám můžou dost hodit. I díky nim z týmu cítím velkou energii,“ spokojeně poznamenal hradecký sportovní ředitel Jiří Sabou.

Foto: David Taneček, ČTK

Někdejší spoluhráči z národního týmu Václav Pilař (vlevo) s Ladislavem Krejčím se po letech sešli v Hradci Králové.

Článek

Když odcházeli z pondělní tiskovky, Pilař se rozverně zeptal: „Stejné otázky, stejné odpovědi? Taky jsi říkal, že budeme v prvním kole na Slavii favoritem?“ Krejčí s úsměvem pokýval hlavou a pak se s kumpánem na přání kolemjdoucích vyfotil. Ten den už poněkolikáté, známá jména v Hradci Králové táhnou.

„Je příjemné být zpátky doma, tohle město je pro mě srdcová záležitost. Hradec miluju, nic mi tu nechybí,“ vyznal se Pilař. „I když jsem šest let hrál v Plzni, vždycky jsem věděl, že se vrátím do Hradce.“

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Čiperný křídelník tam v létě 2010 dostal první ligové minuty a pak se přes úspěšnou Plzeň dostal do Německa, hrával ve Wolfsburgu a Freiburgu. Škoda častých zranění, mohl to dotáhnout ještě dál. Po návratu do Česka kromě Plzně vystřídal další tři ligové adresy a v Hradci mohl být už letos v zimě.

„V Plzni nás bylo třicet a hráli jsme jen jednu soutěž, navíc trenér moc nestřídal. S Hradcem jsem byl pořád v kontaktu a tahle varianta mi dávala největší smysl,“ vyprávěl Pilař, jenž se s roky naučil poslouchat svoje tělo. „Když pocítím nějaký problém, hned to řeknu trenérovi. Během přípravy jsem se s ním dvakrát domluvil, že si udělám individuální program. Ve svých letech vím, že je lepší vynechat jeden trénink než jeden měsíc.“

A Krejčí? Hradec je pro něj teprve třetí štací, kromě Sparty hrál jen v italské Boloni. „Byl jsem tady nadšený od prvního dne. Do Hradce mě nalákaly dvě věci: důvěra lidí v klubu a nový stadion, fotbal se pro fanoušky může stát kulturním zážitkem,“ vykládal Krejčí. „I lidi z Prahy se sem prý rádi přijedou podívat. Známí mi říkali, že mě po dlouhé době chtějí vidět na hřišti,“ usmál se. V tu chvíli ještě nevěděl o komplikacích s plánovanou kolaudací, které vyšly najevo během středy.

Krejčí má za sebou pekelnou sezonu: v týdnu trénoval a o víkendu měl volno, ve Spartě neodehrál jediný ostrý zápas. V lize se naposledy objevil loni v květnu, i proto tolik vyhlížel konec smlouvy. „Po ročním sezení na tribuně jsem hladový. Nestresoval jsem se, po příchodu do Hradce jsem byl uvolněný. Teď jsem rád, že zase můžu hrát fotbal,“ popsal Krejčí, jenž se během přípravy připomněl dvěma góly.

„Jsem rád, že Láďa přišel. Může nám hodně pomoct,“ ocenil ho Pilař, jenž si bude s Krejčím konkurovat na levém kraji zálohy. Jako před lety v reprezentaci. „Vzpomínáte na kvalifikaci EURO 2016 s Nizozemskem na Letné? Já rozjel prvních 66 minut, pak místo mě přišel Pilka a na konci rozhodnul,“ vybavil si Krejčí. „Je jasné, že bychom chtěli hrát oba, ale všechno má v rukách trenér. A když mě nebo Vaška nepostaví? Myslím, že ani jeden z nás nebude mít problém upozadit svoje ego a počkat si na šanci.“

Do sestavy se můžou v pohodě vejít oba, což se ukázalo i v přípravě. Třeba v generálce s béčkem Sparty (5:1) Krejčí kmital nalevo, Pilař napravo. „V reprezentaci si konkurovali i kvůli tomu, že tam bylo daleko víc hráčů,“ pravil hradecký trenér Jozef Weber. „Láďa je levák, Pilka pravák. Jejich využití se nabízí, plán máme.“

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.