Hlavní obsah

Ani ramadán liverpoolské hvězdy Maného a spol. nepřibrzdil. Klopp jim vyšel vstříc, a i proto semifinále bravurně zvládli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo jít o problém. Limitující faktor pro muslimskou ekipu v liverpoolských službách. Handicap, z něhož chtěl španělský Villarreal v prvním semifinálovém duelu fotbalové Ligy mistrů na Anfieldu profitovat. Anebo v to alespoň doufal. Pro hvězdy Reds Maného, Salaha, Konatého a Keitu totiž už čtvrtým týdnem platí, že musí dodržovat ramadán. De facto měsíc přísného půstu od východu po západ slunce. A samozřejmě modliteb...

Foto: Carl Recine, Reuters

Liverpoolský Sadio Mané zvyšuje v semifinále Ligy mistrů.

Článek

„Není to vůbec snadné trénovat, hrát, a přitom dodržovat ramadán," přiznával v rozhovoru pro beIN SPORTS senegalský legionář Sadio Mané, že pro něho i jeho muslimské souvěrce je velice těžké se v období ramadánu vyrovnávat s enormní zátěží, kterou právě v tomto období Liverpool válčící na třech frontách podstupuje.

Letos začal ramadán, devátý měsíc islámského kalendáře, v sobotu 2. dubna a skončí v pondělí 2. května.

Už čtvrtým týdnem proto Mohamed Salah, Ibrahima Konaté, Naby Keita a Sadio Mané drží přísný půst od východu do západu slunce. Nesmí jíst, nesmí pít.

Ve dnech vyplněných tréninkem, stejně jako ve dnech, kdy hrají zápasy.

„Snadné to není, i když ve dnech, kdy hrajeme utkání, je to přece jen něco jiného," doznal Mané.

Proto také Liverpool řešil, jak během dubna upravit program, aby muslimští legionáři mohli ramadán dodržovat, a přitom náročný program zvládli.

„Prostřednictvím kapitána Hendersona jsme se obrátili na trenéra, zda by mohl změnit běžný program a místo odpoledne abychom trénovali ráno. Pak je to totiž pro nás snazší. Po ranním tréninku je dost času si odpočinout a poté se vrátit domů, na rozdíl od přípravy ve dvě či tři odpoledne," kvitoval Mané, že Jürgen Klopp přání muslimských hráčů vyslyšel a tréninkový program změnil.

A kdyby jen to, přizval na pomoc nutriční terapeutku Mony Nemmerovou, která Manému a spol. radila a ordinovala adekvátní výživu.

Foto: Carl Recine, Reuters

Liverpoolská gólová radost v semifinále Ligy mistrů.

I proto mohli Mané, Salah a Konaté nastoupit k semifinálové konfrontaci s Villarrealem v základní sestavě a Keita naskočit do zápasu na závěrečných dvacet minut. A kdyby jen to, patřili k nejlepším na hřišti, neboť Salah a Mané si vysloužili v hodnocení většiny anglických expertů osmičku na desetibodové stupnici a Konaté známku jen o stupeň nižší.

I proto se do jejich výkonu limitující handicap pramenící z půstu během ramadánu nepromítl a Liverpool vyhrál 2:0.

A v odvetě za týden ve Španělsku by se něml promítnout už vůbec, protože ramadán končí 2. května a ve Villarrealu se hraje o den později.

Reklama