Hlavní obsah

Capello: Hrát za Anglii by mělo být záležitostí hrdosti

LONDÝN/PRAHA

Dlouho se spekulovalo o nástupci trenéra Stevea McClarena u anglické fotbalové reprezentace. Anglická fotbalová asociace se nakonec domluvila se zkušeným italským trenérem Fabiem Capellem. Bývalý kouč evropských velkoklubů se hodlá do měsíce naučit anglicky. Za základ trénování totiž považuje komunikaci. „Již dlouhou dobu jsem chtěl trénovat anglickou reprezentaci,“ nechal se slyšet Capello na tiskové konferenci.

Článek

Nový trenér anglické reprezentace Fabio Capello se v pondělí představil na tiskové konferenci před novináři. „Splnil se mi sen,“ řekl jednašedesátiletý Ital. „Již dlouhou dobu jsem chtěl trénovat anglickou reprezentaci. Jsem přesvědčen o tom, že tento tým má obrovské předpoklady k tomu mít skvělé výsledky,“ ocitovaly jeho slova stránky BBC.

Bývalý trenér AC Milán, Realu Madrid, AS Řím a Juventusu bude oficiálně jmenován do role kouče anglického reprezentačního výběru 7. ledna. S anglickou fotbalovou asociací podepsal smlouvu na čtyři a půl roku a vydělá si šest a půl miliónů liber za rok.

„Nejdříve ze všeho bych se chtěl setkat s hráči a s trenéry Premier League,“ odtajnil své první kroky ve své nové pozici Capello. Na tiskové konferenci mluvil v italštině, angličtinu se ale hodlá doučit. „S týmem se uvidím až za měsíc, do té doby jsem schopen se anglicky naučit. Věřím totiž, že komunikace s hráči je velice důležitá, proto na sobě budu pracovat každý den,“ dodal.

Vztahy s trenéry mám dobré, myslí Capello

Debut na lavičce čeká Capella v únoru, Anglie se utká v přípravném zápase proti Švýcarsku, ostrý zápas čeká Capella až v září, kdy se rozjede kvalifikace na MS v Jihoafrické republice. Ještě předtím by chtěl hráče poznat a najít důvody neúspěchu při kvalifikaci na ME 2008. „Pokusím se z rozhovorů s hráči porozumět, proč se jim nepodařilo postoupit na euro. Věřím, že nosit dres anglické reprezentace by mělo být záležitostí hrdosti. Chci vidět každého hráče, že hraje za Anglii stejně dobře jako za svůj klub.

Zkušeného kouče však čeká jiný druh práce, než na jakou byl zvyklý. Vždy totiž trénoval pouze hráče na klubové úrovni. „Je to zcela odlišná práce. Můj přístup se bude muset změnit, ostatně stejně jako přístup hráčů, kteří reprezentují svou zemi,“ prohlásil. Mnohem častěji nyní bude muset komunikovat s trenéry klubů, v jejichž týmech si hráče do svého výběru povolá. „Vždy jsem měl skvělý vztah se Sirem Alexem Fergusonem i s Arsénem Wengerem. Stejně jako se Španěly Rafou Benítézem a Juandem Ramosem. Celkově jsem nikdy neměl problémy vyjít s ostatními trenéry. Podle mě nebude spolupráce problémem,“ dodal.

Otázkou stále zůstává, zda bude i nadále reprezentovat svou zemi David Beckham. S tím se potkal italský trenér v Realu Madrid. „S Davidem jsem měl vtah plný zvratů, ale na konci ukázal, že je to velký muž a skvělý hráč. Reprezentanti ale budou vybíráni podle výkonnosti,“ uzavřel Capello.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.