Hlavní obsah

Lockyer po dvou kolapsech řeší budoucnost. Naučte se první pomoc, vzkázal fanouškům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2023 mu změnil život. Dvakrát ho během zápasu zradilo srdce, dvakrát zkolaboval přímo na hřišti a dvakrát se za něj modlila nejen fotbalová Anglie. Teď Tom Lockyer přemýšlí, co dál. Vrátí se k fotbalu, nebo bude muset skončit? O budoucnosti kapitána Lutonu rozhodnou doktoři. „Udělám všechno, co je v mých silách, abych mohl dál pomáhat klubu,“ vzkázal velšský stoper přes Instagram.

Foto: Profimedia.cz

Vrátí se Tom Lockyer po předvánočním srdečním kolapsu k fotbalu? O budoucnosti kapitána Lutonu rozhodnou lékaři.

Článek

Do Vánoc zbývalo osm dnů, když se bez cizího zavinění skácel k zemi. Před převozem do nemocnice ho dlouhé minuty ošetřovali na trávníku a zápas Bournemouthu s Lutonem zůstal nedohraný, protože nikdo neměl náladu pokračovat. Všichni mysleli jen na Lockyera: dostane se z nejhoršího?

„Teď už se cítím dobře a jsem zase sám sebou. Jsou za tím hrdinské činy hráčů i zdravotníků. Nikdy nezapomenu, co pro mě udělali. Zachránili mi život,“ napsal Lockyer na Silvestra. „Nemůžu dostatečně zdůraznit, jak moc je důležité, aby co nejvíc lidí znalo základy první pomoci. Podívejte se prosím na web nebo si zajděte do kurzu. Nikdy nevíte, kdy to budete potřebovat.“

Poprvé zkolaboval už v květnu, když s Lutonem hrál o postup do Premier League proti Coventry. Příčina? Fibrilace síní čili stav s nepravidelnou a často abnormálně rychlou srdeční frekvencí. Po červnové operaci se vrátil k fotbalu a kapitánskou pásku si na rukávu rovnal od prvního kola sezony.

Prosincová zástava srdce měla podle lékařů jinou podobu než ta na jaře. Před svátky 29letému Lockyerovi pod kůži implantovali kardioverter-defibrilátor, který hlídá a podle potřeby i obnovuje srdeční tep.

S malou krabičkou na hrudníku žijí i třeba dánský záložník Christian Eriksen či nizozemský obránce Daley Blind. Oba dál hrají v prestižních ligách i v reprezentaci. S Lockyerem to možná bude složitější, na rozdíl od nich zkolaboval dvakrát. Luton s ním dál počítá, ale… „Uvidíme, v jaké pozici to bude. V novém roce se mám setkat se specialisty,“ napsal Lockyer.

Foto: David Klein, Reuters

Tom Lockyer sice momentálně nehraje, ovšem se svým týmem žije dál. Poctu mu vzdal i křídelník Andros Townsend, jenž rozhodl o předvánoční výhře Lutonu nad Newcastlem.

Luton i bez kapitána překvapil předvánoční výhrou nad Newcastlem: fanoušci dlouze tleskali i Lockyerovi, jehož dres zvedl nad hlavu při gólové oslavě křídelník Andros Townsend. „Ta obrovská podpora mě ohromila, děkuju za všechno,“ vzkázal Lockyer. „Vidět transparenty a slyšet, jak se na tribunách zpívalo moje jméno, pro mě i moji rodinu znamenalo opravdu hodně.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.