Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Arsenal může být jako Liverpool, Arteta potřebuje aspoň rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arsenal skončil v FA Cupu hned ve třetím kole, po prohře 0:1 vypadl s Nottinghamem. Tento výsledek patřil mezi největší překvapení v tradičním poháru. Za celým víkendovým děním v Anglii se v komentáři pro Sport.cz ohlíží bývalý český reprezentant Daniel Pudil, jenž v FA Cupu také jedno velké vítězství zažil.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Craig Brough

Alexandre Lacazette z Arsenalu po zápase s Nottinghamem.

Článek

„FA Cup je specifickou soutěží, přináší krásné příběhy a překvapení. O víkendu vypadly například Arsenal, Newcastle nebo Blackburn. O výhře Hartlepoolu ze čtvrté ligy nad druholigovým Blackpoolem rozhodl osmnáctiletý mladík Joe Grey. V 59. minutě přišel na hřiště, prvním dotekem v zápase si zpracoval míč a druhým dal gól. Pro tohle všechno mají lidé poháry rádi.

Spousta mužstev z Premier League nedává FA Cupu na začátku takovou váhu. Mají nabitý program, točí hráče. Až když se probojují tak do čtvrtfinále, začíná je pohár víc zajímat. Pak už ho chtějí vyhrát.

Sledoval jsem zápas Arsenalu v Nottinghamu. Trenér Mikel Arteta reagoval na vývoj utkání už ve 35. minutě, kdy střídal levého obránce Nuna Tavarese, který k zápasu přistoupil, jako by se nemohlo nic stát. To je podle mě docela typické pro týmy z Premier League. Jdou proti soupeři ze druhé nebo třetí ligy a myslí si, že jim postup spadne lehce do kapsy.

Slabší týmy mají motivaci

Mám s tím vlastní zkušenost. Se Sheffieldem Wednesday jsme na podzim 2015 vyhráli v Newcastlu a v dalším kole jsme dostali Arsenal. Doma jsme ho porazili 3:0. Jasně, nevyrukovali proti nám v nejsilnější sestavě, ale chytal Petr Čech a hráli třeba Giroud, Mertesacker nebo Walcott, jenž se zranil. Ti hráči tehdy možná tolik nenastupovali, ale pořád to byla velká jména.

Když tihle velcí borci přijedou na půdu týmu ze druhé nebo třetí ligy, nemívají často nastavenou hlavu tak, aby bojovali jako domácí tým z nižší soutěže. Ten má naopak motivaci ukázat, že se jim může vyrovnat. Navíc víte, že když postoupíte dál, můžete v dalším kole narazit na ještě lepšího a věhlasnějšího soupeře. To všechno vás žene.

Foto: Ian Walton, Reuters

Bukayo Saka (vlevo) z Arsenalu pálí, brání ho Nathan Ake z Manchesteru City.

Zpátky k současnému Arsenalu. Nemyslím si, že by na něj porážka v Nottinghamu měla mít nějaký větší vliv. Taková překvapení se v FA Cupu stávají prakticky v každém kole. Hodně zajímavý je následující program „kanonýrů". Už tento týden hrají pohár proti Liverpoolu, o víkendu v lize velké derby proti Tottenhamu a následně odvetu s Liverpoolem. Budou to mít těžké, ale zase někdy je lepší hrát proti silnějšímu soupeři, který chce hrát fotbal.

S Nottinghamem sice drželi hosté balon, ale těžko se do zavřené obrany dostávali. Neměli ani jedno zakončení na bránu, všechny střely šly mimo. Zápas s Liverpoolem by jim z tohoto pohledu mohl sedět víc.

Arsenal mívá takové výkonnostní sinusoidy. Jeho tým se hodně obměnil, je v něm spousta mladých a nadějných hráčů jako Saka, Martinelli nebo Smith Rowe. Stejně jako kdokoliv jiný potřebují sbírat zkušenosti. Celkově si vše tam potřebuje víc sednout. Mikela Artetu mám docela rád. A když se jim daří, líbí se mi, jak hrají.

Samozřejmě tlak na ty mladé hráče je veliký. Arsenal má obrovskou tradici, majitelé i fanoušci by si přáli, aby byli nahoře, alespoň mezi nejlepšími čtyřmi, a vyhrávali poháry. To se jim už nějakou dobu nedaří, ale disponují zajímavým potenciálem.

Potřebují se stabilizovat. Myslím, že v klubu by měli nechat Artetu třeba rok nebo dva s těmi mladými hráči pracovat. Věřím, že pak by se mohli dostat na úroveň Liverpoolu nebo Manchesteru City.

Ještě bych vypíchnul dva zápasy z víkendového programu FA Cupu. Moc se mi líbilo utkání mezi Barnsley a Barrow, které skončilo 5:4. Barnsley vedlo 2:0 v poločase a soupeř hrál od 38. minuty o deseti. Přesto dokázali hosté vyrovnat na 2:2 a v posledních deseti minutách padly další čtyři góly. Rozhodlo se až v prodloužení. Padaly krásné góly, byl to hodně zajímavý zápas, i když Barnsley, které hraje o dvě soutěže výš, by si takový duel mělo lépe pohlídat.

Chelsea doma hostila Chesterfield, což je celek až z páté ligy. Na Stamford Bridge přijelo pět nebo šest tisíc jeho fanoušků. Chesterfield prohrával 0:5, ale když dal v 80. minutě branku, všichni si tenhle moment užívali, jako by vyhráli mistrovství světa. Věděli, že na Chelsea nemají žádnou šanci, ale ten jeden gól všem udělal výlet do Londýna. Přesně tohle zažít. I tenhle příběh ukazuje, jak je FA Cup půvabný."

Reklama

Související témata: