Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Lukaku? Bez gólů bude mít velký problém

Šlágr Chelsea-Liverpool (2:2) a kauza domácího útočníka Romela Lukakua! To jsou dvě zásadní témata, jimž se v tradičním komentáři Premier League věnuje bývalý reprezentant a nyní trenér Radoslav Kováč, který v průběhu podzimu právě v Chelsea absolvoval stáž!

Romelu Lukaku si v Chelsea zadělal na problémy.

Článek

„Celý duel předznamenala kauza, v níž byl hlavní postavou Romelu Lukaku. Belgický útočník v rozhovoru pro italská média kritizoval vytíženost v Chelsea, herní systém trenéra Tuchela a uvedl, že lituje odchodu z Interu Milán a sní o návratu.

Úplně pominu, že si v dnešní době dovolil poskytnout rozhovor bez vědomí zaměstnavatele. Chelsea za něj zaplatila sto milionů liber. A měsíčně mu posílá na konto více než milion liber. Navíc s kontraktem do června 2026!

Foto: Tony Obrien, Reuters

Kanonýr Chelsea Romelu Lukaku oslavuje svoji trefu v utkání Premier League proti Brightonu.

Trenér Tuchel útočníka následně nenominoval k utkání. Nepochybně chtěl ochránit tým. A ukázat, že nikdo není víc než klub. Ani sebevětší hvězda s dlouhodobým kontraktem.

Pro mě byla jeho slova nepochopitelná. Od příchodu do klubu hrál pravidelně. Pak utrpěl zranění kotníku, a když se vrátil, měl pozitivní test na covid-19. Trenér jej stavěl v úvodu i přesto, že zmínil potřebu svého svěřence dohnat určité fyzické manko.

A v předešlých utkáních jej logicky šetřil, protože herní výpadek se při intenzitě zápasů v Anglii musí projevit. Navíc pokud pošlete do zápasu nedotrénovaného hráče, jedině riskujete další zranění. Takže Tuchel jednal i v zájmu útočníka samotného, který při vší úctě čtyřmi góly nijak neoslnil.

Klub mu údajně vyměřil pokutu pět set tisíc eur. Ale nemyslím, že by to mělo znamenat konec Lukakua v Chelsea. Trenér Tuchel je velice inteligentní a vnímavý, nepochybně není uražený. Pokud se Lukaku podřídí ku prospěchu týmu, bude hrát. Tuchel má na prvním místě tým. Proto si myslím, že se belgický útočník do sestavy vrátí. Rozhodně však pošramotil svůj obraz v očích fanoušků a veřejnosti.

Možná si neuvědomil, že Chelsea vyhrála Ligu mistrů v okamžiku, kdy nebyl na soupisce. A těžko můžete znehodnocovat práci parťáků a trenéra po triumfu v největší soutěži Evropy.

Vyjádření bylo neuctivé i směrem ke spoluhráčům. Ti pochopitelně viděli, že hrál všechno, takže musí být těžké pochopit jeho slova. Rozpoložení v šatně může být tedy poznamenáno. Pokud bude dávat góly, na vše se zapomene. Jestli by se ale měl trápit, půjde o velký problém.

Samotný zápas byl parádním představením. Skutečná reklama na fotbal nejvyšší kvality. Chelsea vstoupila do utkání velmi dobře a Pulisic měl šanci, která vyplynula z výborného napadání. Jenže brankář Kelleher velmi dobře vyběhl a domácí útočník navíc situaci neřešil ideálně.

Hodně se se do vývoje promítl výkon Trevoha Chalobaha. Tenhle dvaadvacetiletý kluk byl strašně nervózní. Je sice členem Chelsea už od dětství, jenže v áčku začal hrát až v letošní sezoně. Má za sebou sezonu v Ipswichi a Huddersfieldu vždy v Championship a minulý ročník ve francouzské lize za Lorient.

Foto: Toby Melville, Reuters

Trevoh Chalobah z Chelsea v akci.

Ale Premier League je prostě jiný level. A souboj s Liverpoolem po sérii předešlých domácích zakolísání obnáší velký tlak. Chalobah podlehl nervozitě. Předešlá utkání zvládl znamenitě. Ale tentokrát se ukázalo, že nemá odehraná střetnutí nejvyšší úrovně. Oba góly Liverpoolu šly přes něj. Když dal Salah v šestadvacáté minutě už druhý gól Reds, myslel jsem, že je zápas vyřešený.

Kovačič však neuvěřitelným kopem vrátil Chelsea do hry. Couval, jednalo se o mimořádně náročné provedení střely z hlediska techniky, ale ukázal výjimečnost a trefil se přesně za háčky. Kante pak pasem za obranu našel Pulisice a Chelsea byla během čtyř minut zpátky.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Mateo Kovačič se raduje poté, co vstřelil první gól Chelsea.

V tu chvíli jsem si říkal, že by mohli zápas klidně otočit. Ale během přestávky se Liverpool uklidnil a v druhé půli měl více šancí. Když si vezmu, že jim chyběl Firmino, Matip, Robertson či Thiago, tak bylo představení Reds skutečně neuvěřitelné.

Každopádně v konečném hodnocení mě překvapilo, že si Liverpool nechal vzít dvoubrankový náskok. Ukázal se výjimečný charakter Chelsea. Viděl jsem už první vzájemný zápas sezony, který skončil 1:1. A z hlediska taktického představení nebylo v druhém duelu moc rozdílů.

Liverpool hraje se čtyřmi obránci a třemi záložníky, přičemž rychlost v brejcích a přechodu do útoku po zisku míče je prostě ohromující. Chelsea se drží systému se třemi obránci a čtyřmi záložníky, přičemž pokud má kompletní kádr, příležitostně hraje s dvěma útočníky.

Foto: Toby Melville, Reuters

V souboji Trent Alexander-Arnold (vpravo) z Liverpoolu a César Azpilicueta z Chelsea.

Aktuálně má pět remíz z šesti posledních domácích zápasů, což je pro Chelsea obrovská ztráta. Rázem má zásek deseti bodů na vedoucí Manchester City. A to ještě třetí Liverpool disponuje zápasem k dobru.

Nemyslím, že Chalobah by do budoucna měl u trenéra Tuchela útrum. On je budoucností Chelsea. Christensen ani Rüdiger zatím nepodepsali nové smlouvy. I proto dostává Chalobah stále větší prostor.

Možná někoho napadne, zda by Chelsea zvládla zápas lépe, kdyby v sestavě figuroval Lukaku, protože Pulisic neproměnil jednu tutovku a několik slibných pozic zazdil. Jenže zápas proti Liverpoolu je vždy specifický. Z běžeckého hlediska vyžaduje obrovské penzum práce. Tudíž si myslím, že nešlo o faktor, který by Chelsea stál body."

Reklama

Související témata: