Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Covid zasáhl Chelsea v nejhorší možný okamžik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápení Chelsea, která si během prosince příliš neužívá vítězného křepčení a vyklidila pozici lídra Premier League, je jedním z témat Radoslava Kováče při jeho rozboru fotbalového dění v Anglii pro Sport.cz. Bývalý reprezentant a hráč West Hamu se zaměřuje rovněž na Tottenham a jeho „rezignaci" na Evropskou ligu.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Paul Childs

Hráči Chelsea Jorginho (vlevo) a Reece James slaví gól

Článek

„Chelsea zvládla Ligový pohár na půdě Brentfordu a trochu si spravila chuť. Ale v Premier League je prosinec v podání týmu trenéra Tuchela zatím dost tristní. Všechno odstartovala remíza s Manchesterem United ještě v závěru listopadu. Pak sice tým trenéra Tuchela vyhrál ve Watfordu, ale následně padl na půdě West Hamu, remizoval v Lize mistrů v Petrohradu, připsal si remízy s Evertonem a Wolverhamptonem.

Jediné vítězství nad Leedsem je slabou náplastí. Navíc se sluší připomenout, že jej zařídil Jorginho z pokutového kopu ve čtvrté minutě nastavení.

Foto: David Klein, Reuters

Hakim Ziyech z Chelsea.

Z posledních čtyř domácích zápasů má Chelsea jediné vítězství, což je pro adepta titulu hodně bídná bilance. Bolestivé je, že všechny tři remízové duely měla Chelsea vyhrát. Jsou to ztráty se slabšími týmy, které si prostě adept titulu nemůže dovolit. Měli náskok tří bodů a najednou jsou o šest bodů za Manchesterem City. To je velká rána pro ambice z hlediska titulu.

Situace týmu je hodně komplikovaná. Z herního hlediska je Chelsea pořád stejná. Nic se na jejím projevu nezměnilo. Drží se stejných návyků, vytvářejí si obrovské množství gólových příležitostí. Jenže nedávají góly.

Ze zdravotních důvodů jim vypadli klíčoví muži pro ofenzívu. Werner, Lukaku, Havertz, Baker, Hudson-Odoi... To je obrovská síla. Absenci jednoho či dvou, ač jde o super hráče, ještě vyřešíte. Ale pět takových borců? To je problém i pro Chelsea.

Sledoval jsem tiskovou konferenci trenéra Tuchela. Nevymlouval se, ale pojmenoval situaci. Covid-19 je zasáhl v nejhorší možnou dobu, protože období kolem Vánoc je pro Premier League klíčové. A zatímco Liverpool a Manchester City jsou téměř bez pozitivních testů, v Chelsea jde o pohromu.

Když hráč vypadne na týden kvůli drobnému zranění, je to ještě přijatelné. Ale když vypadne na čtrnáct dnů kvůli covidu, zcela vypadne z tréninku. A následně musí začít pozvolna. Když se hraje jednou za týden, ztratí dva tři zápasy. Ale teď jde o zásah do pěti šesti utkání, což je obrovská rána. Období kolem Vánoc přitom často rozhodne. A když nerozhodně úplně, tak zásadním způsobem rozdělí karty pro zbytek soutěže.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Fotbalisté Chelsea se radují z branky

Velké trable má s covidem-19 i Tottenham. Kvůli nákaze v týmu odložil zápas Konfereční ligy v Rennes, který se následně musel kontumovat, protože Angličané nebyli schopní nalézt do konce roku jiný vhodný termín.

Říkal jsem si, že měli do Francie jet a dát prostor mladým klukům, třeba z juniorky. Mohlo pro ně jít o zajímavou zkušenost. Když nenastoupí, tak je to narušení soutěže. Já zažil podobnou situaci jako kouč v Opavě, když jsme do Liberce jeli a sbírali středoškoláky z lavic.

Nemyslím si však, že vyhodnotili Konferenční ligu v jejich situaci jako nezajímavou. Jasně, Tottenham chce patřit do Ligy mistrů, která je pro anglické týmy pochopitelně hlavním lákadlem. Ale určitě mají všichni v paměti cestu Chelsea do finále Evropské ligy a její vítězství. A trofej z Evropy je dobrá vizitka každého klubu."

Radoslav Kováč

Radoslav Kováč je bývalý fotbalový reprezentant, který působil v Sigmě Olomouc, Spartě Praha, Spartaku Moskva, West Hamu United, Basileji a Liberci. Vyhrál ligu v Česku a ve Švýcarsku, kde navíc slavil triumf v pohárové soutěži. Hrál na mistrovství světa i Evropy, s reprezentací do 21 let vyhrál mistrovství Evropy.

Reklama