Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Rangnick je dost chytrý a ví, že Ronalda potřebuje na své straně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkou událostí je v Anglii vítězná premiéra kouče Ralfa Rangnicka na lavičce Manchesteru United, který německý trenér převzal na konci listopadu místo Oleho Gunnara Solskjaera. V dalším díle pravidelného komentáře MADE IN ENGLAND tento tah rudých ďáblů rozebere hráč Augsburgu Jan Morávek, který německého odborníka poznal před deseti lety ještě jako hráč Schalke.

Jak si povede Ralf Rangnick na lavičce Manchesteru United?

Článek

„Sám jsem zvědavý, jak se mu na Old Trafford dál povede. Rangnicka jsem totiž jako kouče zažil na chvilku v Schalke. Už je to více jak deset let. Rangnick se do Schalke vrátil na jaře v době, kdy jsem byl na hostování v Kaiserslauternu. Po relativně úspěšné sezoně jsem tam chtěl nadále zůstat, jenže Schalke mě chtělo vyměnit za Kevina Trappa, který v Kaiserslauternu chytal velice dobře a oni si ho vyhlédli jako náhradu za Neuera, jenž v roce 2011 přestoupil do Bayernu. Kaiserslauternu se to však nelíbilo, na základě čehož se můj klub trochu urazil a musel jsem se vrátit.

Na jednu stranu jsem tam sice chtěl zůstat a byl trochu i naštvaný, na druhou jsem věděl, že v Schalke je u kormidla trenér Rangnick, což jsem samozřejmě vnímal hodně pozitivně. V Německu měl velké jméno. Věděl jsem, jak pracuje s mladými hráči a že se dostanu do rukou velice kvalitnímu trenérovi, na což jsem se těšil.

Bohužel byl mým trenérem jen pár měsíců. Jednoho dne před nás předstoupil v kabině a oznámil nám, že dál už nemůže a kvůli zdravotním důvodům musí skončit. Následně jsme se dozvěděli, že měl syndrom vyhoření. Byl jsem kvůli tomu tehdy hodně smutný.

Foto: Sport.cz

Jan Morávek v dresu Augsburgu na archivním snímku.

Samozřejmě za tři měsíce člověk pozná, jak trenér s hráči pracuje, jak moc je pro něho důležitá například taktika, ale zase nejde o tak dlouhou dobu, abych se mohl pouštět do detailnějšího hodnocení. Ale můžu určitě říct, že jde o vynikajícího stratéga a zastánce náročného fotbalu. Vyznává vysoký presink, cení si vybojovaných balonů na soupeřově polovině. V Lipsku tenhle styl ukazoval.

Zároveň myslím, že je dobrým psychologem, který s hráči hodně komunikuje. Na Schalke jsem zažil de facto v Německu ty nejvýraznější trenérské protipóly v podobě kouče Magatha a následně trenéra Rangnicka. Magath si na komunikaci s hráči nezakládá, tam je jen tvrdá dřina. Ale trenér Rangnick na komunikaci s kabinou hodně dá a je v tom silný.

První zápas v Manchesteru se mu povedl, když porazil Crystal Palace 1:0. Má tam hodně mladý talentovaný kádr, což mu bude vyhovovat. Samozřejmě de facto nejdůležitější bude, jak si sedne s Ronaldem a jak pod ním bude Portugalec spokojený. Ať si říká, kdo chce, co chce, výsledky Manchesteru jsou hodně závislé na gólech Ronalda a na tom, jak se on cítí.

Ale jak jsem si všiml, oba si hned na začátku přes sociální média vyjádřili vzájemné sympatie, a i Rangnick se po zápase, který sledoval ještě jako divák a jenž Ronaldo rozhodl, vyjadřoval o něm jen v superlativech, že takhle skvěle fyzicky připraveného fotbalistu v jeho věku dlouho neviděl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Myslím, že Rangnick je dost chytrý a ví, že Ronalda potřebuje mít na své straně. Stále jde o jednoho z nejlepších fotbalistů planety. Myslím, že by jim to mohlo dobře šlapat.

Rangnick má v Manchesteru vůbec dobrý mix. Vedle Ronalda tam jsou mladí talentovaní hráči v čele s Rashfordem, Greenwoodem a McTominayem. Je dost možný, že zajímavý kádr bude chtít v zimním přestupovém období ještě nějakým způsobem okysličit. Už se spekuluje o Hairadovi z Lipska, tak uvidíme. Jsem na to zvědavý a držím mu palce."

Jan Morávek

Kdyby šikovného ofenzivního záložníka neprovázela během celé kariéry řada zranění, měl by na svém kontě určitě víc než 3 starty za fotbalovou reprezentaci. Dvaatřicetiletý odchovanec Bohemians Praha 1905 každopádně zdomácněl v Německu, kam v roce 2009 přestoupil do Schalke a o dva roky později s ním získal tamní Superpohár. Přes působení v Kaiserslauternu se pak přesunul do Augsburgu, jemuž je od roku 2012 věrný dodnes. Je tak aktuálně nejdéle působícím českým legionářem v bundeslize.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.