Hlavní obsah

Premier League startuje již v pátek. Liverpool i City přivedly nová útočná esa

Ani po dechberoucí přetahované o titul v Premier League na konci uplynulé sezony mezi Manchesterem City a Liverpoolem anglický fotbalový svět nespal. Titul obhajující Citizens hned na začátku letní pauzy přivedli z Dortmundu do svých řad norského superkanonýra Erlinga Haalanda, nezaháleli ale ani Reds, kteří z lisabonské Benfiky vykoupili Darwina Núñeze.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Erling Haaland v dresu Manchesteru City.

Článek

Rychlost, síla, dravost. Tak by se dal charakterizovat 22letý Haaland, který za dva a půl roku ve žlutočerném dresu nasázel v bundeslize 88 branek v 89 utkáních. Díky tomu se nenašel snad jediný evropský velkoklub, který by po jeho angažování netoužil, navíc i proto, že výstupní klauzule činila 60 milionů euro, což není ani polovina Haalandovy tržní hodnoty podle serveru Transfermarkt. Sám hráč se pak rozhodl pro přestup do Manchesteru City a bude tak kráčet ve šlépějích svého otce Alfieho, taktéž profesionálního fotbalisty, který v klubu působil mezi lety 2000-2003.

„V Anglii jsem se narodil a i trochu díky mému otci jsem celý život fanouškem City. Cítím se tu jako doma, navíc se mi zamlouvá, že se zde hraje útočný fotbal," vyjmenoval pro klubovou televizi útočník důvody, proč se rozhodl zamířit na Etihad Stadium. Lodivod Citizens Pep Guardiola ale rozhodně nepočítal s tím, že by měl Haaland ihned začít sázet taková kvanta branek, jako v předchozím působišti. „Jeho produktivita je neuvěřitelná, ale samozřejmě si musí zvyknout na náš styl hry a jeho noví spoluhráči na něj," nechal se slyšet španělský kouč.

Erling Haaland (třetí zleva) slaví se svými novými spoluhráči z Manchesteru City branku do sítě Bayernu Mnichov v přípravném zápase.

Morry Gash, <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>

A tak ti, kteří očekávali nezastavitelný skandinávský gólostroj již od prvního soutěžního zápasu, museli být v sobotu zklamaní. V zápase o anglický Superpohár sice odehrál Haaland plnou porci minut, ve dvou tutovkách ale selhal a jeho nový tým tak podlehl Liverpoolu 1:3.

Hvězdou večera se stal jiný nováček v ostrovním fotbale. 23letý Uruguayec Darwin Núñez, jehož si po povedené minulé sezoně za 75 milionů euro pořídil Liverpool. Sice odehrál „jen" závěrečnou půlhodinu, o to povedenější představení ale příznivcům Reds přichystal. Nejprve hlavičkou trefil ruku bránícího Rubéna Diase a zasloužil se tak o odpískání pokutového kopu, který hravě proměnil Mohamed Salah. Následně ve čtvrté minutě nastavení pečetil výhru svého celku, když hlavou uzavřel skóre utkání.

„Hrál opravdu, opravdu dobře. Navíc se jeho výkony budou jednoznačně dále zlepšovat," nešetřil chválou ohledně sobotního výkonu letní posily trenér Jürgen Klopp. Núñez, jehož výkony v prvních dvou přípravných utkáních měly do dokonalosti daleko, tak poslal již druhý jasný vzkaz svým kritikům. Ten předchozí obstaral v přátelském zápase proti Lipsku když se podepsal čtyřbrankovým příspěvkem pod konečný výsledek 5:0.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Darwin Núňez (vpravo) slaví branku do sítě Lipska.

Největšími favority na titul jsou samozřejmě nové týmy obou mladých kanonýrů, na celkové prvenství si ale brousí zuby i zajímavě posílené kádry Chelsea a Arsenalu. Nebo snad ukončí více než šedesátileté čekání na ligový titul Conteho Tottenham, kterému se podařilo udržet Sona a Kanea? A můžeme očekávat probuzení vloni letargického Manchesteru United s novým trenérem Erikem ten Hagem za pomyslným kormidlem?

Výše zmíněné otázky se začnou rozplétat v pátek, kdy proběhne úvodní utkání letošní sezony. Ve 21 hodin večer našeho času bude v londýnském derby Crystal Palace hostit Arsenal. Přenos z utkání lze sledovat na programu CANAL+ Sport.

1. kolo Premier League
Crystal Palace - Arsenal
Fulham - Liverpool
Bournemouth - Aston Villa
Leeds - Wolves
Newcastle - Nottingham
Tottenham - Southampton
Everton - Chelsea
Leicester - Brentford
Manchester United - Brighton
West Ham - Manchester City

Reklama

Související témata: