Hlavní obsah

Trapas v přímém přenosu. Expert mluvil o kouči Chelsea a nechtěně použil urážku homosexuála

Není angličtina jako angličtina. Legenda Arsenalu a bývalý reprezentant Albionu Lee Dixon během komentování sobotního šlágru Premier League mezi Chelsea a Arsenalem doplatil na regionální nuance svého rodného jazyka a za nechtěný přešlap se následně ze všech sil omlouval.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Fotbalista Chelsea Marcos Alonso (vlevo) překonává Petra Čecha v brance Arsenalu a rozhoduje o výhře Blues.

Článek

Někdejší hvězdný zadák spolukomentoval duel pro americkou společnost NBC. Během něj chtěl upozornit na zlozvyk nového trenéra Blues Maurizia Sarriho, který na střídačce zapaluje jednu cigaretu za druhou.

„Možná bude potřebovat cigáro," prohlásil Dixon v přímém přenosu. Přitom použil slovo „fag", které v britské angličtině mimo jiné znamená hovorovější výraz pro cigaretu, jenže za oceánem, kam televizní přenos směřoval, znamená stejné slovo také velmi vulgární označení pro homosexuála.

Ihned po závěrečném hvizdu se hlavní komentátor přenosu Arlo White omlouval a k pokání vyzval i Dixona.

„Hej, všichni, během druhého poločasu jsme mluvili o tom, že Maurizio Sarri je náruživý kuřák. A použili jsme britský výraz pro cigaretu. V Británii jde o běžné slovo, jenže věci se občas trochu ztratí v překladu. Každopádně jsme absolutně neměli v úmyslu někoho urazit. Že ano, Lee?" žehlil situaci White.

„Ne, to samozřejmě v žádném případě. Pokud můj výběr slov někoho urazil, rád bych se za to omluvil," přitakával Dixon.

Urážka, neurážka, trenér Sarri každopádně při své premiéře na Stamford Bridge v roli kouče Chelsea slavil nad městským rivalem výhru 3:2.

Reklama

Související témata: