Hlavní obsah

Kauza Barák? Zůstane to v kabině, říká kapitán. Je škoda, že chybí, míní Uhrin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se na pátečním tréninku na umělé trávě na stadionu Tórsvøllur proháněli čeští fotbaloví reprezentanti, jeho blonďaté vlasy nikde nevykukovaly. Zatímco národní tým se chystá na třetí zápas kvalifikace o EURO (dnes od 20.45), záložník Antonín Barák z italské Fiorentiny, se kterou se dostal v sezoně do dvou velkých finále (v italském poháru a Konferenční lize), už čerpá dovolenou. „Je škoda, že není v nominaci. Máme málo hráčů, kteří hrají na takové úrovni,“ zamyslel se trenér Dušan Uhrin mladší, který Baráka před lety vedl ve Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Meinhard Olsen z Faerských ostrovů a Antonín Barák během přátelského utkání v Olomouci.

Článek

Tórshavn (od našeho zpravodaje) - Bylo to překvapení, když reprezentační kouč Jaroslav Šilhavý jméno osmadvacetiletého rodáka z Příbrami na nominační tiskové konferenci nevyřkl. „S Tondou jsme na posledních srazech hovořili několikrát a říkali jsme si, co se nám nelíbí a co je potřeba zlepšit. Chování v týmu z Tondovy strany nebylo vždycky úplně správné," vysvětlil Šilhavý jeho absenci.

O konkrétních důvodech se jen spekuluje, kolem žhavého tématu se kličkovalo, Barák se k němu dosud nevyjádřil. Jen obránce Vladimír Coufal rázně utnul zvěsti, že by ho měl spoluhráč ze Serie A kritizovat a že by měli mezi sebou problémy.

Tým nepřítomnost šikovného záložníka už moc neřešil. „S trenérem jsme měli radu starších, řekli jsme si k tomu pár slov. Co se týče téhle kauzy, ta má zůstat v kabině, a taky tam zůstane," reagoval kapitán Tomáš Souček.

PŘÍMÁK KADEŘÁBEKVideo: Sport.cz

Barák na posledním srazu chyběl v základní sestavě proti Polsku, které Češi svalili 3:1. V Moldavsku už od první minuty na hřišti figuroval, ale hnout s remízovým stavem stejně jako nikdo jiný nedokázal. „Myslím, že Tonda patří do základní jedenáctky. Nedokážu posoudit, co se stalo. Možná ho trochu ranilo, že nebyl s Polskem v základu. Osobně jsem si myslel, že hrát bude," rozebral Uhrin.

Záložníka se sedmatřiceti starty za reprezentaci cepoval před sedmi lety v Edenu. „Byl hodně mladý a ambiciózní, chtěl to někam dotáhnout. A vidíte, dotáhl to do velkého klubu. Byl to stoprocentní profík, udržoval se. Ale nesnášel kritiku. Viděl jsem, že některé věci neunáší. Možná postupem času dozrál," přidal Uhrin svou zkušenost s ním.

Chybět podle něj bude Barákova kreativita. „Pomáhá v konstrukci hry, je důležitý v rozehrávce, umí dát gól, má zkušenosti z italské ligy, která měla zástupce ve všech finále evropských pohárů," vypočetl syn trenéra vicemistrů Evropy z roku 1996.

Reklama