Hlavní obsah

Blamáž jako v Moldavsku už ne! Souček nechce vítr, sestava je daná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už žádnou blamáž jako v Moldavsku! Zadání pro českou fotbalovou reprezentaci na Faerských ostrovech zní jasně: potřebuje nutně odvézt tři body, jinak definitivně degraduje vstupní výhru nad Polskem a nasype si na cestu na mistrovství Evropy problémy. „Tlak cítím pořád. Kvalifikace byla rozjetá výborně, druhý zápas jsme trochu pokazili, teď to chceme vrátit zpátky. Nervozita je zdravá,“ prohlásil reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Coufal a Meinhard Olsen z Faerských ostrovů během přátelského utkání v Olomouci.

Článek

Tórshavn (od našeho zpravodaje) - Už přistání na malém letišti Vágar potvrdilo, že tahle část cesty bývá dobrodružstvím. Letadlo s týmem trochu hupsnulo. „Už dopředu jsme věděli, že podmínky pro přistání nejsou na Farech jednoduché. Drahá je krátká, ale naše pilotka to nakonec zvládla velmi dobře, byť to trochu dobrodružné bylo. Všechno ale naštěstí dopadlo dobře," usmál se český kapitán Tomáš Souček.

„Přistání bylo šílené, asi každý, kdo tam tehdy byl, na to dodnes pamatuje," vybavil si pro Sport.cz bývalý reprezentační útočník Pavel Kuka, jenž dával na Faerských ostrovech při výhře 2:0 v roce 1997 gól z penalty v kvalifikaci o mistrovství světa.

Některé nástrahy se mění, přírodní trávník od té doby nahradila umělka. „Ale hřiště bylo výborné, tehdy by mě vůbec nenapadlo si na trávník stěžovat," připomněl Kuka. Drsné počasí, častý déšť nebo vítr provázejí zápasy na „Ovčích ostrovech" pořád. „Vzduchem se hrát fakt nedalo," potvrdil někdejší střelec Slavie či Kaiserslauternu.

Pavel Kadeřábek v pořádu PřímákVideo: Sport.cz

Češi jsou na specifické podmínky připraveni. Musí být, další ztráta v evropské kvalifikaci by byla hodně mrzutá. Euforii po úvodní výhře 3:1 nad osmifinalistou nedávného mistrovství světa Polskem vystřídaly rozpaky po bezbrankové remíze v Moldavsku. „Kluci to musí zvládnout, je to povinnost. Současné mužstvo je pracovité a poctivé, má na to, aby na Faerských ostrovech v pohodě vyhrálo," nalil Kuka důvěru do svých následovníků.

Počasí ale zatím Čechům přeje, v pátek svítilo celý den slunce. „Hodně lidí nám říkalo, že tady není hezky a my si tady už dva dny užíváme příjemného klimatu. Uvidíme, jak bude v čase zápasu. Jediné, co nechci, je velký vítr," uvedl Souček.

Češi shrábli ve dvou zápasech čtyři body, Faeřané zatím absolvovali jen duel v Moldavsku, kde uhráli remízu 1:1. „Víme, že Faeřané jsou silnější doma než venku, potrápili tu nejednoho favorita. Může to být umělou trávou, prostředím, fanoušky, každopádně je to tady žene dopředu. Nemyslíme si, že Faery jsou slabým týmem a že si s nimi lehce poradíme," zmínil Šilhavý o malém, ale nadšeném protivníkovi, kterého Souček a spol. přejeli před pár měsíci 5:0 v přátelském utkání v Olomouci.

Dá se předpokládat, že utkání ovlivní zejména přístup a výkon českého mužstva. Kvalita Šilhavého party leží úplně někde jinde než domácích. Hlavní trenér má dost možností, jak poskládat základní jedenáctku. V předešlých dvou zápasech vsadil na systém se třemi stopery. Bude v něm pokračovat, nebo přešaltuje na formaci se čtyřmi obránci?

Výborné rozpoložení vykazovali v průběhu jara ofenzivní borci Václavové Jurečka ze Slavie a Černý z nizozemského Twente. Napasuje je Šilhavý do sestavy oba, jednoho z nich, nebo se opře o jiné? Do ofenzivní vozby rád staví Adama Hložka i Jana Kuchtu, tyhle dva zřejmě nevynechá ani na umělce na stadionu Tórsvøllur. „Sestava je daná," mlžil Šilhavý, ale naznačil, že Černý do ní má blízko.

Reklama