Hlavní obsah

Postupová EUROmatematika: Sedm bodů, jinak nejistota. Rozhodne těžký listopad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohra v Albánii je značnou komplikací v cestě na EURO 2024. Rozhodně ale ne fatální. Jak zní oblíbená sportovní fráze, čeští fotbalisté „to mají stále ve svých rukou“: Vše směřuje ke dvěma tuhým listopadovým bitvám.

Foto: Florion Goga, Reuters

Mojmír Chytil (vpravo) v souboji s albáncem Mariem Mitajem

Článek
Fotogalerie

Česku zbývají do konce kvalifikaci tři duely – v neděli doma s Faerskými ostrovy, v listopadu v Polsku a na závěr doma s Moldavskem. Ve skupině spadli aktuálně na třetí nepostupové místo, ale stále mají o zápas méně než druhé Polsko a první Albánie, naopak stejně bodů i utkání jako čtvrté Moldavsko. Co Češi potřebují?

Devět bodů

Tři výhry dávají bez ohledu na ostatní výsledky jistotu. Sedmnáct bodů už může získat jen Albánie, která má postup téměř v kapse.

Sedm bodů

Nemá cenu zabíhat do extrémních detailů, sedm bodů by také mělo s největší pravděpodobností stačit k přímému postupu na šampionát, které uspořádá v příštím roce Německo.

Jen v případě, že by Češi porazili Faerské ostrovy a Polsko a remizovali s Moldavskem, mohou mít stejně bodů jako poslední zmíněný soupeř. Vzájemné zápasy by byly nerozhodné (v Moldavsku remíza 0:0) a přišlo by na řadu skóre. Tady by měla mít parta kolem kapitána Tomáše Součka navrch, byť nic není vyloučeno.

Současný stav kvalifikační skupiny E

TýmPočet zápasůSkóreBody
Albánie611:313
Polsko68:89
Česko57:58
Moldavsko55:58
Faerské ostrovy62:121

Šest bodů

Dvě výhry, ale jaké? Na tom dost záleží. Podmínkou je porazit naše přímé konkurenty, tedy Polsko a Moldavsko. Pak by Češi byli jistě před Poláky a s ohledem na vzájemné zápasy i před Moldavany.

Jakákoliv prohra s jedním s těchto soupeřů (a výhra nad Faerskými ostrovy) znamená čekání na výsledky ostatních duelů. Hodně napoví už neděle, kdy Moldavsko hraje v Polsku.

Zbývající zápasy

AlbánieMoldavsko (V)Faerské ostrovy (D)
PolskoMoldavsko (D)Česko (D)
ČeskoFaerské ostrovy (D)Polsko (V)Moldavsko (D)
MoldavskoPolsko (V)Albánie (D)Česko (V)
Faerské ostrovyČesko (V)Albánie (V)

Pět bodů a méně

Tady už není o čem, Češi by neměli nic ve svých rukou a přímý postup by nebyl moc reálný, byť ne vyloučený.

Baráž

Říkáte si, že základní skupinou to končí? Ne. Na EURO se v první fázi dostane 20 týmů a pořadatelské Německo, o zbylá tři místa se zabojuje v baráži na základě Ligy národů.

Systém je poměrně složitý, místa si zajistí čtyři týmy z lig A, B a C, které se logicky ještě nekvalifikovaly. Přednostní právo pak mají vítězové skupiny posledního ročníku. Češi jsou v celkové tabulce ještě Ligy národů A čtrnáctí a podle dosavadního průběhu kvalifikace by v případě neúspěchu mohli na baráž dosáhnout. Ve hře je však ještě dost bodů.

Reklama