Hlavní obsah

Přátelák musí být, ale proč zrovna Kuvajt!? Výběr soupeře byl svízelný

Praha

Udělat si pohodu před závěrečným kvalifikačním duelem s Estonskem. Takový je plán fotbalové reprezentace pro čtvrteční přípravný duel s Kuvajtem v Olomouci. Mnohé experty i fanoušky samozřejmě napadlo, co může utkání s aktuálně 142. týmem na žebříčku FIFA národnímu mužstvu dát. Proč padla volba právě na asijský Kuvajt? Moc možností nebylo, navíc třeba s Ukrajinou hráli Češi již v září.

Foto: fotbal.cz

Národní tým před domácím duelem s Walesem.

Článek

Volno si česká reprezentace vzít nemohla, přípravné zápasy jsou povinné. Začalo tedy hledání soupeře.

Pokud jde o evropské týmy, volno má v prvním termínu listopadového srazu jen pět zemí z pětičlenných skupin. Vedle české reprezentace ještě Srbsko, Kosovo, Bulharsko a Ukrajina.

Manažer Libor Sionko o nemoci trenéra Jaroslava ŠilhavéhoVideo: FAČR

Ukrajina se domluvila na přípravném duelu s Bulharskem, ostatní volní museli sáhnout mimo Evropu. Kosovo hraje s Jordánskem, Srbsko s Katarem. Češi si našli Kuvajt.

„V posledních třech letech jsme odehráli přípravné zápasy proti Itálii, Německu a Brazílii, tedy třem nejúspěšnějším reprezentacím fotbalové historie," předesílá Petr Šedivý, tiskový mluvčí české reprezentace.

S Ukrajinou hráli nedávno

„Co se týká aktuálního utkání, výběr možných soupeřů byl výrazně omezený. Drtivá většina evropských týmů totiž hraje soutěžní zápasy v rámci kvalifikace o postup na mistrovství světa. Volno měla například Ukrajina, se kterou jsme ovšem sehráli přípravné utkání už v září. Při domlouvání soupeře pro listopadový termín jsme proto komunikovali i s UEFA. Kuvajt navíc následně v Evropě odehraje ještě jeden zápas," líčí mluvčí.

„Přípravné utkání v každém případě odehrát musíme. Jde totiž o oficiální termín pro reprezentační zápasy, a tak jde o povinnost ze strany UEFA," poukazuje Šedivý.

„Nepůjde sice o body do tabulky, ale budeme si moci vyzkoušet hráče nebo taktické záměry, na což v soutěžních zápasech není prostor. Vždyť jen pár dnů nato nás čeká utkání proti Estonsku, kdy ještě budeme hrát o lepší výchozí pozici v baráži o postup na mistrovství světa. A hlavně nás potom v březnu bude čekat zmíněná klíčová baráž," reagoval na výběr soupeře trenér národního mužstva Jaroslav Šilhavý.

Kouč kvůli pozitivnímu testu na koronavirus s týmem během celého srazu nemůže být, mužstvo povede jeho asistent Jiří Chytrý.

Reklama

Související témata: