Hlavní obsah

Šidliák: Zrušení mimořádného jednání výkonného výboru nebylo dobrým signálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle místopředsedy Fotbalové asociace ČR Jiřího Šidliáka náhlé zrušení prosincového mimořádného jednání výkonného výboru nebylo pro veřejnost dobrým signálem, jelikož se vyskytly „neuvěřitelné mediální spekulace“. Uvedl to v rozhovoru na webu FAČR. Jednání bylo zrušeno tři hodiny po jeho svolání kvůli vysokému počtu omluvenek. Předseda FAČR Petr Fousek řekl, že pracovní skupina vybírající nového reprezentačního trenéra chtěla na jednání prezentovat výkonnému výboru výsledky činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Fotbalové asociace ČR Jiří Šidliák

Článek

FAČR hledá trenéra poté, co se navzdory postupu na evropský šampionát rozhodl po kvalifikaci skončit Jaroslav Šilhavý. Výběrem nového kouče byla v listopadu den po posledním utkání kvalifikace s Moldavskem pověřena pětičlenná pracovní skupina, v níž jsou předseda Fousek, místopředsedové Šidliák a Jan Richter, člen výkonného výboru a šéf prvoligové Viktorie Plzeň Adolf Šádek a nový technický ředitel asociace Erich Brabec. Vedení FAČR konzultuje trenérskou otázku i se svým poradním orgánem, Sportovní radou.

Fousek po řádném jednání výkonného výboru 7. prosince nevyloučil, že nový trenér bude vybrán následující týden. FAČR poté svolala na 12. prosince mimořádné jednání výkonného výboru, které však záhy zrušila kvůli vysokému počtu omluvenek jeho členů ze zdravotních nebo pracovních důvodů.

„Téma jednání jsme sice nikdy oficiálně neoznámili, ale výběr trenéra reprezentace měl být samozřejmě hlavním tématem. Chtěli jsme výkonnému výboru prezentovat výsledky činnosti pracovní skupiny, která nového trenéra vybírá. Mimořádné jednání jsme chtěli svolat proto, že jsme nechtěli takto důležité téma spojovat s jakoukoliv jinou agendou asociace,“ řekl Fousek.

„Termín mimořádného jednání výkonného výboru jsme stanovili už ve čtvrtek 7. prosince. Tehdy byly jasné dvě omluvenky, ale řekli jsme si, že téma je natolik důležité, že se přesto do Vánoc sejít chceme. Na poslední chvíli se sešly další omluvenky a tady je zapotřebí respektovat zdravotní či pracovní důvody kolegů v hektickém předvánočním období. A řešit trenéra v počtu jen těsně přesahujícím povinnou poloviční účast členů, to asi nejen mně přijde nedůstojné,“ uvedl Šidliák.

Jednání bylo přesunuto na leden. „Všichni samozřejmě víme, že to pro veřejnost nebyl dobrý signál. Poskytlo to prostor pro neuvěřitelné mediální spekulace, v mnoha ohledech zcela nepodložené. Nelze to ale dále odkládat, protože nový realizační tým musí začít pracovat. Nepochybuji, že takto k tomu při rozhodování přistoupí i všichni kolegové z výkonného výboru,“ prohlásil Šidliák.

„Někde jsem se dokonce dočetl, že jsem měl být iniciátorem zrušení jednání já. Ale co bych z toho měl? Jsem členem skupiny, která trenéra vybírá a ve které pracujeme všichni společně. Bylo pro nás důležité, abychom se na kandidátovi nebo kandidátech shodli, což se snad povedlo, a ne abychom veřejně či v zákulisí šli proti sobě. Téma reprezentačního trenéra je pro celý český fotbal natolik zásadní, že musíme spolupracovat,“ podotkl Šádek.

Fousek znovu zopakoval, že pracovní skupina hledá koncepční řešení. „Každopádně bychom chtěli, aby řešení nebylo jen do Eura, ale i na další ročník Ligy národů a hlavně kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2026,“ řekl.

Jména konkrétních kandidátů nezmínil. „Hned druhý den po skončení Jaroslava Šilhavého jsme řekli, že žádná konkrétní jména komentovat nebudeme, a to platí. Ani průběžná jednání a další detaily. Konečný výstup zazní až po schválení výkonným výborem,“ konstatoval Fousek.

„Vyjádříme se i k některým dalším momentům, jako například ke komentáři předsedy Slavie Jaroslava Tvrdíka ohledně trenéra Trpišovského. Samozřejmě, že ruku v ruce se jmenováním trenéra jde i jmenování asistentů a nového manažera. Věřím v úspěšné složení, abychom se dobře připravili na Euro,“ uvedl Fousek.

Média v prosinci nejvíce favorizovala Ivana Haška, který už coby prozatímní kouč vedl českou reprezentaci v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým šéfem.

Reklama