Hlavní obsah

Šilhavý po postupu: Nepokračuju! Fousek a Souček trenérovi děkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vychutnal si postup na mistrovství Evropy po výhře 3:0 nad Moldavskem a pak trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý oznámil, že u týmu končí. „I přestože máme radost, už před zápasem jsme se rozhodli, že pokračovat nebudeme,“ sdělil Šilhavý v pozápasovém rozhovoru pro ČT. Dvaašedesátiletý kouč a jeho realizační tým měl smlouvu do konce listopadu, u mužstva končí po pěti letech.

Byl jsem naměkko, přiznal po rozlučce Jaroslav Šilhavý. Už před zápasem jsme se rozhodli, že nebudeme pokračovatVideo: Sport.cz

 
Článek

Videogalerie k zápasu Česko – Moldavsko

Šilhavý dovedl národní mužstvo podruhé na mistrovství Evropy, na tom prvním s ním došel do čtvrtfinále, na tom druhém už nebude. Přiznal, že rozhodl tlak, který jeho i celý tým svíral v podzimní části kvalifikace. „Tlak byl enormní. Někdy jsem to ani nechápal. I to rozhodovalo,“ uvedl Šilhavý, který se na šampionát do Německa podívá jako divák. „Přijedeme kluky povzbudit,“ avizoval.

Šilhavý se reprezentace ujal v roce 2018, byl podle svého mínění úspěšný? „Nechtěl bych mluvit jen o sobě. Mám za sebou fůru kluků, bez kterých bych to nedokázal. Myslím, že nějaká práce za námi zůstala. Byli jsme tu přes pět let. Nemusíme se stydět,“ řekl odstupující kouč, který rozhodnutí sebe a svých kolegů sdělil ihned po utkání s Moldavskem předsedovi fotbalové asociace Petr Fouskovi.

„Je potřeba trenérovi poděkovat za to, že přivedl mužstvo na evropský šampionát, a za práci, kterou v posledních letech odváděl. Zejména, že se mu povedlo EURO 2020, kdy jsme se dostali do čtvrtfinále, stejně tak nás dostal v Lize národů do elitní skupiny,“ okomentoval celou situaci Fousek.

V úterý se v Olomouci sejde výkonný výbor svazu, bude tedy už řešit nástupce. Podobná situace nastala před měsícem, tehdy ale došlo jen k úpravě smlouvy tak, že její platnost byla stanovena do konce listopadu a prodloužena by byla pouze v případě zájmu obou stran. K tomu po pondělním rozhodnutí Šilhavého ani nedojde. Fousek však nepředpokládá, že hned v úterý bude jasno, kdo nově usedne na reprezentační lavičku. Jaká jména se nabízí jako nástupci? Vítězslav Lavička či Martin Svědík.

Měl podle vás Jaroslav Šilhavý u národního týmu zůstat?
ano
22 %
ne
78 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10979 čtenářů.

Jistým milníkem je losování Eura, které se uskuteční 2. prosince v Hamburku. „Já myslím, že o tom, zda už bude trenér, můžeme jen spekulovat. Čekají nás jednání, nejpodstatnější je, že v Hamburku bude česká delegace zastoupena a budeme v osudí,“ prohlásil Fousek. Skončí opravdu celý realizační tým? „Budeme to řešit na výkonném výboru, informace je čerstvá,“ dodal předseda.

Jásající kabinou na Andrově stadionu se najednou po zápase s Moldavskem rozlehl velký potlesk. Trenér hráče svým rozhodnutím zaskočil.

„Musím celému realizačnímu týmu veřejně poděkovat za skvělých pět let. Jejich rozhodnutí jsme se dozvěděli až v kabině po utkání, trochu zchladilo naše oslavy. Zamrzelo nás to. Potleskem jsme všichni ocenili, že nás pan Šilhavý dovedl na EURO. Snad jsme postupem přerušili negativní atmosféru, která se na nás z médií nesla,“ řekl za tým kapitán Tomáš Souček.

Autor vítězné branky proti Moldavsku David Douděra přidal: „Já tady nejsem tak dlouho, ale pan Šilhavý tady zažil s některými kluky celých pět let. Trenéři se tak rozhodli, samozřejmě nás dost překvapili.“

Jaroslav Šilhavý odchází z tiskové konference, poslední v roli trenéra národního týmuVideo: Sport.cz

Jak byste hodnotili působení Jaroslava Šilhavého u reprezentace? (školní stupnicí 1-5)
1
5 %
2
47,1 %
3
33,5 %
4
10,8 %
5
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23915 čtenářů.

Reklama