Hlavní obsah

Sparta největším klubem v Česku? Sima nerýpal, pravda je trochu jinde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jistě si na něj vzpomínáte. Abdallah Sima platil ve fotbalové Slavii za velkou hvězdu, v roce 2021 byl za nemalé peníze prodán do anglického Brightonu. Teď 22letý Senegalec hostuje v Glasgow Rangers, tedy v klubu, jehož jméno nemohou kvůli dva a půl roku starému incidentu ani slyšet. Simu ve čtvrtek čeká duel v rámci skupiny C Evropské ligy na půdě Sparty a zdálo se, že výrokem o tom, že Letenští jsou největším klubem Česka, rivalitu mezi všemi stranami jen přiživil. Jenže vše je trochu jinak.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Abdallah Sima ze Slavie s trofejí za vítězství v MOL Cupu. Archivní foto

Článek

„Sparta je největším klubem v Česku, takže náš výkon musí mít takovou úroveň, jako v posledním ligovém zápase proti Hibernianu (Rangers vyhráli 4:0, Sima dvakrát skóroval, pozn. red.). Ale očekávám, že vyhrajeme,“ stálo původně v citaci na webu Daily Record. Jenže aktuální verze obsahuje úpravu, že Sparta je na české poměry „velký klub“ .

„Jsou tomu dva roky, co jsem opustil Prahu, vzpomínám na ni v dobrém. Byl jsem hráčem Slavie, takže fanoušci Sparty mě určitě nepřivítají s otevřenou náručí. Těší mě, že tam odcestuji jako hráč Rangers,“ pokračoval pak Sima.

Jedno je jasné, už jen přesunem do Skotska si Sima udělal mezi fanoušky sešívaných mnoho nepřátel. Jestli v Evropě existuje jeden klub, který se v tuzemské metropoli netěší velké lásce, jde právě o Rangers. Vše započal střet se Slavií v osmifinále Evropské ligy v březnu 2021, kdy sešívaní sice na půdě soupeře zvítězili 2:0 a zajistili si postup do další fáze, po utkání se ale mluvilo o všem možném, jen ne o výsledku.

Ostrovní celek hrál, hodně mírně řečeno, opravdu od podlahy, a vše „vyšperkoval“ ještě brutální kopanec útočníka Kemara Roofa do obličeje slávistického brankáře Ondřeje Koláře, který mu div neukončil aktivní kariéru. Tehdejší záložník Rangers Glen Kamara navíc osočil Ondřeje Kúdelu z rasismu, za což stoper sešívaných vyfasoval desetizápasový trest od UEFA. Ačkoliv přesvědčivé důkazy o urážkách vůči Kamarově barvě pleti, kromě tvrzení jeho spoluhráčů, prakticky neexistovaly.

Do duelu tehdy zasáhl i Sima coby hráč Slavie, proto mnohé šokoval před pár měsíci, kdy v Rangers podepsal roční hostování z Brightonu. „Před dvěma lety jsem tu hrál a líbilo se mi tu, proto je pro mě velmi vzrušující se k týmu připojit,“ vykládal, ačkoliv mu, pro připomenutí, skotský mančaft doslova zrakvil spoluhráče.

Fandové Slavie a Sparty se zřídkakdy shodnou, antipatie k Rangers ale sdílejí. Letenští se totiž na podzim 2021 s tímto celkem z Glasgow také setkali, tehdy ve skupině Evropské ligy. A podobně jako jejich věční rivalové se dočkali obvinění z rasismu od Kamary. Publikum v Praze, složené prakticky pouze z dětí, totiž na finského středopolaře bučelo. A i když UEFA smetla Kamarovu stížnost ze stolu s tím, že se o žádný projev rasové nenávisti nejednalo, tehdejší trenér Rangers Steven Gerrard si ani tak neváhal postěžoval do médií.

Sima však podle nejnovějších informací další olej do ohně nepřilil. Kromě upravené citace se na sociálních sítích objevila zveřejněná konverzace se slávistickým asistentem Zdeňkem Houšteckým. „Ahoj příteli, chci ti říct, že to, co se píše, je totální nesmysl. Slavia je klub, který mi dal lesk,“ ubezpečil Sima celý klub.

Přesto se dá ve čtvrtek na Letné očekávat bouřlivá atmosféra, když k tomu přičteme ještě, jakou fotbalovou horečku znovuzrozená Sparta po zisku mistrovského titulu zažívá. Ve skupině se španělským Betisem a kyperským Arisem Limassol jde navíc o veledůležitý střet směrem k postupu.