Hlavní obsah

Skončí Šilhavý? Čeká se ostrá diskuze, Trpišovský prý není na pořadu dne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stole leží tři varianty. Buď výkonný výbor FAČR na úterním mimořádném jednání reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého odvolá, nebo mu dá omezenou důvěru do konce kvalifikace, anebo ho ponechá ve funkci až do konce smlouvy, která vyprší po EURO 2024. Který scénář nejspíš zvolí dvanáctka členů české fotbalové vlády v čele se šéfem asociace Petrem Fouskem, jenž má v případě patové situace rozhodující hlas?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během utkání kvalifikace na EURO 2024 s Faerskými ostrovy.

Článek

„Netroufnu si predikovat výsledek jednání. Osobně jsem spíš pro to, aby trenér Šilhavý skončil, ale až po kvalifikaci. Na hledání jeho nástupce není čas. Kvalifikační finiš, ve kterém půjde o postup na EURO, je už za měsíc. Záskok na dva zápasy mi nepřijde vhodný. Ale jestli nás bude většina s takovým názorem, netuším. Každopádně očekávám bouřlivou diskuzi,“ řekl Sport.cz jeden ze členů výkonného výboru, který nechtěl být jmenován. Dlouhou a ostrou výměnu názorů čekají taktéž další dva jeho nejmenovaní kolegové. Ti se však kloní k okamžitému odvolání Šilhavého.

Jenže… Svazová pokladna rozhodně není v dobré kondici. Pokud by výkonný výbor zbavil Šilhavého funkce, musel by mu FAČR vyplatit několikamilionové odstupné. Pokud by byl odvolán i jeho realizační tým, musel by se svaz vypořádat finančně i se Šilhavého kolegy. Proto jsou prý někteří členové výkonného výboru nakloněni variantě, že by se do pozice hlavního trenéra posunul současný asistent Jiří Chytrý a realizační tým by pokračoval dál.

Od čtvrteční těžké prohry v Albánii, po které šéf FAČR Petr Fousek mimořádné zasedání výkonného výboru svolal, však vzduchem létají i jiná jména případných nástupců Šilhavého v čele s Ivanem Haškem, Martinem Svědíkem a Michalem Bílkem. Nahlas se mluví také o variantě s koučem Slavie Jindřichem Trpišovským, který by vedl národní tým do konce kvalifikace současně s klubem. Jenže tento scénář zřejmě není na pořadu dne. Podle informací Sport.cz nikdo z FAČR do pondělního večera v této záležitosti Slavii nekontaktoval.

Trenér měl podporu od kabiny. Tomáš Souček tu penaltu nedával pro mě, ale pro tým, zdůrazňuje Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

V poměrně nezáviděníhodné pozici se v souvislosti s osudem Šilhavého ocitl Erich Brabec, který má poradní hlas. Šestačtyřicetiletý bývalý obránce a reprezentant se teprve 3. října stal technickým ředitelem FAČR. Předtím byl touto funkcí dočasně pověřen od července poté, co skončil jeho předchůdce Zdeněk Psotka. A teď by měl Brabec jako de facto první počin ve funkci ukázat Šilhavému palec dolů…?

Pravdou je, že právě technický ředitel zastřešuje celý sportovní úsek asociace. Předseda Petr Fousek chtěl funkci zavést hned po svém zvolení, problém byl, že dlouho nemohl technického ředitele sehnat.

Brabec působil jako asistent trenéra v Bohemians Praha, nedávno dokončil studium managementu na UEFA. Po Fouskově boku už byl na utkání v Albánii, obsazování pozic trenérů všech reprezentačních kategorií má v popisu práce.

Jak dopadne hlasování výkonného výboru FAČR. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Perličkou je, že členem výkonného výboru je i Martin Drobný. Měl v gesci MOL Cup, po nedávném trapasu, kdy se los 3. kola musel kvůli chybě při nasazení opakovat, se však na řízení domácího poháru už nebude podílet. Podílet se ovšem bude na budoucnosti Šilhavého.

Ten čelil odvolání už v březnu 2022, po neúspěšné baráži o mistrovství světa v Kataru. Výkonný výbor dal nakonec trenérovi důvěru s tím, že musí nastat herní i výsledkový posun. Což se neděje. Na EURO2024 zřejmě nakonec česká reprezentace postoupí, ale ruku na srdce, významně jí k tomu pomáhá klopýtající Polsko. A herní projev týmu má sestupnou tendenci.

Jasno o Šilhavém bude v úterý kolem 14. hodiny, kdy v sídle FAČR na pražském Strahově začne tisková konference po schůzi výkonného výboru. Šéf asociace Petr Fousek oznámí, s jakým realizačním týmem pojede reprezentace v nadcházejících týdnech a měsících.

Obsazení výkonného výboru FAČR
Petr Fousekpředseda
Jiří Šidliák1. místopředseda za Moravu
Jan Richter2. místopředseda za Čechy
Pavel Nezvalpředseda Řídící komise pro Moravu
Martin Drobnýpředseda Řídící komise pro Čechy
Dušan Svobodačlen za kluby I. a II. ligy
Adolf Šádekčlen za kluby I. a II. ligy
Václav Andrejsčlen za Čechy
Tomáš Neumannčlen za Čechy
Rudolf Řepkačlen za Čechy
Vladimír Kristýnčlen za Moravu
Radek Zimačlen za Moravu
  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.