Hlavní obsah

United začali éru po Ronaldovi nadějně. Jedna věc ale Manchesteru chybí, varují experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodová výhra, čisté konto a snížení manka na elitní čtyřku. Ligový restart po mistrovství světa se Manchesteru United povedl náramně. Úterní vítězství 3:0 nad Nottinghamem naznačilo, že to může jít i bez Cristiana Ronalda. „Fajn výsledek, byť jsme mohli dát i víc gólů,“ těšilo trenéra Erika ten Haga. Co jeho týmu schází? Experti v Anglii vědí.

Foto: Phil Noble, Reuters

Marcus Rashford (vpravo) pomohl Manchesteru United gólem a asistencí k výhře 3:0 nad Nottinghamem.

Článek

Dusno je pryč, vzduch se pročistil. Manchester United se na začátku mistrovství světa zbavil nespokojeného veterána Cristiana Ronalda – a první ligový zápas bez něj zvládl bez problémů. Po snadné výhře nad Nottinghamem dělí United jen bod od nejlepší ligové čtyřky, která si v příští sezoně zahraje nablýskanou Champions League. „Jsme velký klub a postup do Ligy mistrů je naše povinnost. Musíme ji hrát každý rok," pravil obránce Tyrell Malacia.

Nejdelší potlesk si na Old Trafford vychutnal Marcus Rashford, jenž byl u obou gólů v úvodním poločase: první sám vstřelil, na druhý nahrál. Na mundialu s Anglií vypadl už ve čtvrtfinále, ale jak se zdá, hořkost z něj dávno vyprchala. „Je nádherné sledovat Rashforda v jeho nejlepší formě," poklonil se populární glosátor Gary Lineker. A nejen on.

„Konec na mistrovství světa mě obrovsky zklamal, ale nemá cenu se dlouze litovat. Podobně to měli i ostatní, ovšem s United jsme se vrátili do sezony báječně," vykládal Rashford, jenž má už teď na kontě víc ligových gólů než za celou minulou sezonu.

Fanouškům se ulevilo i při pohledu na Anthonyho Martiala, jenž se proti Nottinghamu připomněl trefou na 2:0. Francouzský útočník zažil smolný podzim, v jednom kuse marodil. Zadní stehenní sval, achilovka, záda... „Anthony je fit a dokonale připravený. Chci, aby zůstal čerstvý, proto jsem ho vystřídal. Kdybychom na Silvestra nehráli další zápas, zůstal by na place déle," vysvětlil kouč Erik ten Hag.

S kolegy se už rozhlíží na přestupovém trhu. Jedno extra jméno už United uplavalo: nizozemský ofenzivní univerzál Cody Gakpo, jeden z objevů mistrovství světa, se rozhodl pro Liverpool. „Nechci se bavit o jednotlivých případech," mávl rukou Ten Hag. „Obecně můžu říct, že hledáme ofenzivní hráče podle našich sportovních a finančních kritérií."

Není tajemstvím, že United potřebují třeba gólového útočníka. Může za to kombinace Ronaldova odchodu i Martialova chatrného zdraví. Na hrotu může zaskočit například Rashford, ovšem i úterní partie s Nottinghamem ukázala, že jeho místo je jinde.

„Z křídla v každé sezoně přispěje solidní porcí gólů, navíc dodává hře tempo a přímočarost. Ale není jako Van Nistelrooy, Van Persie nebo Rooney. Nenastřílí 30 branek za sezonu," vzkázal někdejší anglický útočník a dnešní televizní expert Michael Owen.

„Souhlas. Rashford je excelentní hráč, ale chybí mu zabijácký instinkt. Na levé straně má větší svobodu a daleko víc si zápas užívá," citovala BBC legendárního anglického kanonýra Alana Shearera. „United by se měli podívat na trh po gólovém útočníkovi. Pravda, snadno se to řekne, ale hůř udělá, protože totéž chce i spousta dalších klubů."

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice