Hlavní obsah

Organizátoři LIV Golf už nebudou usilovat o body pro své hráče do žebříčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace LIV Golf vzdala snahu, aby její hráči dostávali za výsledky na turnajích body do světového žebříčku. Vedení série financované ze Saúdské Arábie o to usilovalo od července 2022. Loni v říjnu organizace Official World Golf Ranking (OWGR) spravující golfový žebříček tento požadavek zamítla a výkonný ředitel LIV Golf Greg Norman v dopise členům oznámil, že organizace už dál bojovat nebude. Uvedla to agentura Reuters, která má dopis k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z největších hvězd organizace LIV Golf Jon Rahm

Článek

„Vyvinuli jsme mimořádné úsilí, abychom za vás bojovali a zajistili, že se vaše výkony odrazí v současném systému žebříčku. Bohužel OWGR projevila jen malou vůli s námi produktivně pracovat,“ napsal Norman hráčům.

Vedení OWGR v říjnu označilo za problematické, že se turnaje nového seriálu hrají jen na 54 jamek místo 72. Navíc všichni účastníci hrají celou soutěž a neprocházejí cutem, jak je na tradičních turnajích obvyklé. Velkou komplikací je pro organizaci také fakt, že na LIV Golf hraje s výjimkou zranění stále stejných 48 golfistů.

Světový žebříček byl pro organizátory kontroverzní série LIV významný, protože na jeho základě dostávají golfisté pozvánku na turnaje kategorie major. „Golfoví fanoušci si zaslouží vidět ty nejlepší hráče na světě hrát na těch nejlepších turnajích. To byl vždy náš cíl,“ uvedl Norman.

V první padesátce světového žebříčku jsou aktuálně čtyři hráči z okruhu LIV Golf v čele s vítězem loňského Masters Jonem Rahmem, jemuž patří třetí pozice. Ten nemá s rozhodnutím vedení LIV Golf problém. „S nikým jsem o tom nemluvil a neviděl jsem ani žádné odpovědi (na Normanův dopis), ale abych byl upřímný, tak jsem ani nevěděl, že se pořád snaží o body do světového žebříčku,“ uvedl devětadvacetiletý Španěl.

Současný bodovací systém považuje za špatný. Vysvětlil to na příkladu Chilana Joaquína Niemanna, který v této sezoně vyhrál dva ze tří turnajů LIV Golf, ale v žebříčku mu patří až 76. příčka. Podle Rahma by přitom rozhodně patřil do desítky. „Jestli si někdo na světě nemyslí, že by si zasloužil být v top 10, nebo neví, že je to špičkový hráč, tak nevím, jaký sport ten člověk sleduje. Myslím si, že kdokoliv sleduje golf, dokáže říci, kdo jsou nejlepší hráči na světě, a rozhodně si nemyslím, že to žebříček v tuto chvíli úplně odráží,“ dodal Rahm.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články