Hlavní obsah

Co říká Pešán na bronz Čechů z MS? Jeho slova vás možná překvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý kouč české hokejové reprezentace Filip Pešán mohl jen s údivem sledovat, co se jeho nástupci, Kari Jalonenovi, povedlo za pouhých 81 dní, co ve funkci působil. Čeští hokejisté totiž po dlouhých deseti letech vybojovali bronzové medaile na světovém šampionátu, což po historickém krachu, kterým byl nepostup do čtvrtfinále na olympiádě v Pekingu, a pod kterým byl podepsán právě Pešán, působí jako příjemná vzpruha. „Na úspěch Jalonena žárlím,“ přiznal.

Foto: Český hokej, Ondřej Kalát

Filip Pešán.

Článek

V roce 2019 byl Filip Pešán jmenován šéftrenérem českého hokejového svazu. Předtím několik sezon trénoval liberecké Bílé Tygry, které v roce 2016 dovedl k titulu. Od sezony 2020/21 byl hlavním trenérem české hokejové reprezentace. Jeho působení však úspěšné nebylo. Na světovém šampionátu v Rize skončil s týmem ve čtvrtfinále, na olympijských hrách do něj ani nepostoupil. Po tomto historickém krachu byl z pozice odvolán a nahradil ho Fin Kari Jalonen, který letos ve Finsku dovedl český nároďák k vytoužené medaili.

„Na úspěch Jalonena žárlím," řekl Pešán v rozhovoru pro rádio Impuls. Nový kouč švýcarského klubu HC Ajoie to však prohlásil vesele s tím, že Jalonen byl dokonce jedním z mála jeho kolegů, kteří mu přáli k novému angažmá. „Je to super člověk," uvedl.

Hokejisté jsou doma! Bronz slavili jako zlato. Jak budou oslavy pokračovat?Video: Sport.cz

Úspěch českým hokejistům přál. „Bronzová medaile je dobrý záblesk," řekl Pešán Impulsu. Změna herního systému jeho finského kolegy prý byla znát. „Tým byl více srovnaný do defenzivy. Kromě toho příjezd Davida Pastrňáka otočil tým o 180 stupňů," kvitoval.

Jsem na kluky pyšný, jakou cestu jsme ušli a jak skvělou partu jsme měli, říká David PastrňákVideo: Sport.cz

Vyjádřil se i k neúčasti ruských hráčů na šampionátu. „Absencí ruských hráčů kvalita turnaje jednoznačně utrpěla. Na druhou stranu, válečná situace je teď velmi špatná, takže si myslím, že Rusové zaslouženě na letošním mistrovství světa nestartovali," dodal na konec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.