Hlavní obsah

Čeští tenisté znají soupeře pro Australian Open

MELBOURNE

První grandslam tenisové sezóny odstartuje až v pondělí, již dnes však los určil soupeře pro první kolo. Česká tenisová jednička Jiří Novák má cestu do dalších bojů relativně snadnou, sedmý nasazený se utká s Američanem Vincentem Spadeou. S Danielou Bedáňovou a Ivetou Benešovou si los zašpásoval, v 1. kole nastoupí české reprezentantky proti sobě.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

Sedmadvacetiletý Novák, který bude v Melbourne Parku obhajovat loňskou semifinálovou účast, se s o rok starším Spadeou ještě nikdy na okruhu ATP nestřetl.

Tenistu ze Spojených států přidělil dnešní los také Jiřímu Vaňkovi, jehož čeká vítěz nedávného Hopmanova poháru James Blake. Ten si právě v Perthu připsal cenný skalp světové jedničky Lleytona Hewitta, bude proto pro Vaňka těžkým oříškem. Také tito dva hráči se střetnou vůbec poprvé.

Radek Štěpánek změří v prvním kole síly s Dánem Kennethem Carlsenem, v prvním dosavadním utkání z roku 1999 neuspěl. Také tehdy v Istanbulu se hrálo na tvrdém povrchu.

Jana Vacka čeká "federální" souboj se Slovákem Karolem Kučerou, s nímž sehrál jediný vítězný zápas loni na koberci při challengeru v německém Heilbronnu.

Z kvalifikace dnes vypadl Michal Tabara, Pavel Šnobel naopak porazil Švéda Soderlinga a k postupu do hlavní soutěže musí vyhrát ještě jednou.

Čtvrtfinále proti Hewittovi?

Nejvýše nasazený Australan Lleyton Hewitt, jenž loni překvapivě vypadl v prvním kole, dostane soupeře z kvalifikace. Turnajová dvojka Američan Andre Agassi, majitel tří titulů z Melbourne Parku, nastoupí v prvním kole proti svému krajanovi Brianu Vahalymu. Loňského finalistu Marata Safina z Ruska zase čeká Raemon Sluiter z Nizozemska. Obhájce titulu Thomas Johansson ze Švédska se kvůli zranění odhlásil.

V případě, že Novák postoupí do třetího kola, narazí pravděpodobně na Američana Andyho Roddicka. Ve čtvrtfinále by se pak mohl potkat s Hewittem, kterého nedávno zdolal na Hopmanově poháru. Štěpánek v případě vítězství nad Carlsenem nastoupí zřejmě proti Brazilci Gustavo Kuertenovi a pokud Vacek podruhé v kariéře udolá Kučeru, bude ve druhém kole čelit pravděpodobně dvanáctému nasazenému Francouzi Sebastienu Grosjeanovi.

Bedáňová proti Benešové

Los prvního kola ženské části pavouka svedl dohromady české tenistky Danielu Bedáňovou a Ivetu Benešovou.

Libuši Průšovou čeká v prvním kole nasazená soupeřka, dvaadvacátá Anne Kremerová z Lucemburska. Denisa Chládková se utká s Carou Blackovou ze Zimbabwe. Všechny hráčky proti sobě nastoupí poprvé v kariéře.

V kvalifikaci se z českých tenistek pokoušejí o postup ještě Alena Vašková a Klára Koukalová, naopak juniorská mistryně světa Barbora Strýcová a Sandra Kleinová vypadly ve druhém kole a hlavní soutěž si nezahrají.

Serena není neporazitelná, soudí Belgičanky

Obhájkyně titulu Jennifer Capriatiová zahájí své vystoupení v Melbourne Parku proti Němce Marlene Weingärtnerové. "Už jsem jednou obhájila, mohu to zopakovat," uvedla Capriatiová. Cestou za třetím titulem za sebou jí může potkat v semifinále turnajová dvojka a krajanka Venus Williamsová.

Favorizovaná světová jednička Serena Williamsová, loňská vítězka French Open, Wimbledonu i US Open, se střetne na úvod s Francouzkou Emilií Loitovou. Ve čtvrtfinále by mohla narazit na krajanku Moniku Selešovou a v semifinále na Kim Clijstersovou z Belgie. "Mým snem je nyní vyhrát Australian Open," prohlásila jasně Serena.

Podle belgických hráček Kim Clijstersová a Justine Heninové-Hardenneové ale není Serena Williamsová neporazitelná. Clijstersová to dokázala výhrou nad Serenou ve finále Turnaje mistryň, ale letos s ní prohrála na Hopmanově poháru. "Už jsem ji jednou zdolala, tak proč ne podruhé," řekla Clijstersová. "Musíte tomu věřit, pak porazíte každého," doplnila Heninová.

Loňská finalistka Hingisová chybí

V turnaji chybí Martina Hingisová. Švýcarka turnaj vyhrála v letech 1997-99 a v uplynulých třech letech skončila ve finále, ale je zraněná. Naopak do Melbourne se vrací vítězka z roku 2000 Lindsay Davenportová. "Už se těším, že budu hrát na vysoké úrovni, vyšší než na konci minulého roku," uvedla Američanka, kterou čeká v prvním utkání Francouzka Camille Pinová.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.